Megismétlődhet a történelmi méretű aszálykatasztrófa

MTI
A tavalyinál is súlyosabb aszály lehet az idén Németországban a szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) új figyelmeztetése szerint - jelentette szerdán a német sajtó. Ha tartóssá válik az utóbbi hetek csapadékszegény időjárása, megismétlődhet 2018 történelmi méretű aszálykatasztrófája, vagy akár még súlyosabb helyzet is kialakulhat - emelte ki Udo Bosch, a DWD agrármeteorológiai részlegének vezetője.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Tavaly főleg Németország északi és keleti részét sújtotta a hőséggel járó csapadékhiány, a térségben februártól októberig nem volt számottevő esőzés, és az időközben hullott csapadék nem elég a veszteségek kiegyenlítésére. Ezért a talajnedvesség mértéke még akkor is egészen a nyár derekáig elmaradna a sokévi átlagtól, ha igen esősek lennének a következő hetek. Így 2019 tavaszán "a növényzet számára sokkal rosszabbak a kiinduló feltételek, mint egy évvel korábban" - mondta a szakértő. Hozzátette, hogy egy újabb tartós aszály nemcsak a mezőgazdaságot viselné meg erősen, hanem az erdőket is, mert a mélyebben fekvő talajrétegek is egyre inkább kiszáradnak.


Az erdőtüzek veszélye már most jelentős, az ország legnagyobb részén - az egytől ötig terjedő skálán - a hármas fokozatú riasztás van érvényben, a leginkább veszélyeztetett északkeleti régióban (Berlin, Brandenburg és Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány) pedig a négyes vagy az ötös fokozatú, és az utóbbi napokban számos helyszínre riasztották a tűzoltókat erdőtűz miatt. A tűzoltók érdekképviselete (Deutscher Feuerwehrverband - DFV) a fokozott veszélyre hivatkozva fejlesztéseket sürget. Az idei "erdőtűz szezon" kihívásának leküzdéséhez legkevesebb tíz új speciális tűzoltó helikoptert kell beszerezni - húzta alá ki Hartmut Ziebs, a DFV elnöke a szervezet szerdai közleményében, amely szerint el kell érni, hogy országszerte egyszerre három nagy kiterjedésű erdőtűz elfojtásán dolgozhassanak egyaránt legalább három helikopterrel.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?