Méhészek figyelem! Megváltoztak a méhtartásra vonatkozó előírások

agrarszektor.hu
A méhtartókat is érinti a Tenyészet Információs Rendszerre (TIR) vonatkozó jogszabályi környezet módosulása. A 2018 végén hatályba lépett előírások értelmében egy állattartónak egy tenyészetéhez csak egy tartási hely tartozhat, vagyis minden egyes tartási hely önálló tenyészetnek minősül, és ennek megfelelően saját azonosítót kap. A méhtartás regisztrálásakor az állatok állandó tartási helyét kell bejelenteni, és az így létrejött tenyészet rendelkezik majd önálló azonosítóval.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A 2018 év végén hatályba lépett rendeletmódosítás értelmében egy állattartónak egy tenyészetéhez csak egy tartási helye tartozhat - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Amennyiben egy állattartó tenyészetéhez több olyan tartási hely tartozik, ahol ténylegesen állattartást folytat, akkor valamennyi tartási hely önálló tenyészetnek minősül, és ennek megfelelően önálló azonosítót kap a Tenyészet Információs Rendszerben (TIR).

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A rendelet szerint, új méhtartás regisztrálása esetén elegendő az állatok állandó tartási helyét bejelenteni a TIR-be. Azoknak az állattartóknak pedig, akik már rendelkeznek bejelentett, más fajokat tartó tenyészettel, csak akkor szükséges a méhtartást regisztrálniuk, ha az még nem szerepel a TIR adatbázisban.

A tartási hely bejelentésekor továbbra is kötelező megadni a méhcsaládszámot. Fontos, hogy valamennyi méhcsalád az állandó tartási helyre legyen bejelentve a nyilvántartásban, mert a Magyar Államkincstár ezt a számadatot tekinti támogatható létszámnak a továbbiakban. Az ideiglenes tartási helyeket az Országos Adatbázis nem tartja nyilván.

A TIR rendelet változatlanul fenntartja a kaptárak jelölési kötelezettségét, elsősorban az eltulajdonítások számának csökkentése érdekében. Ennek megfelelően, az állattartó köteles a méhészhez tartozó tenyészetkódot a kaptárak külső felületén, jól láthatóan, legalább 20 milliméteres számokkal feltüntetni. A méhésznek minden egyes kaptárján azt az egy tenyészetkódot kell feltüntetnie, amelyhez a méhcsaládokat bejelentette.

A jelölési kötelezettségnek úgy kell eleget tenni, hogy "kaptárnak" az egy kaptárként kezelt egységet tekinti a méhész (beleértve a több részből összeállított, egy egységként kezelt rakodókaptárt is). Egy egységen legalább egy jelölésnek szerepelnie kell. A kaptárnál kisebb részegységek jelölése nem kötelező, de önkéntesen megtehető. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül indított meghatalmazással az állattartó nevében eljáró személy is elvégezheti a bejelentést. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?