Mennyit keres egy traktoros?

Agrárszektor
Nem mindegy, hova születik az ember, többszörös a különbség a gépkezelők fizetésében az egyes megyékben. Persze a szaktudás, az elkötelezettség és a józan élet is szempont, amikor a bérezésről dönteni kell.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Gépszerelésben tapasztalt, önállóan dolgozni tudó, szenvedélybetegségtől mentes munkaerőt keresünk, versenyképes fizetéssel - ezek a fő hívószavak ma, amikor megbízható gépkezelőt keresnek a traktorra, kombájnra, teherautóra. A hirdetés rögtön további mézesmadzagokat is elhúz a jelentkezők orra előtt: éves foglalkoztatás, modern géppark, fűtött műhely, szolgálati lakás, akár családostul is lehet jönni, a feleség részmunkaidőben tanyagondnok lehet.

MTI Fotó: Varga György

Mindenki a legjobbat keresi

Rögtön látszik, hogy a mobilitás fokozása és az emberhez méltó körülmények hangsúlyozása a cél, hiszen az egész ország verseng a legjobb traktorosokért. Sokan mégis képtelenek mozdulni: benne vannak a hitelekkel házban, beteg az édesanyjuk, akit gondozni kell, a gyereknek speciális iskolára van szüksége, a feleségnek nem jutna állás az új helyen… De ha valaki havi 450 ezer forintot ígér, akkor már legalább a szezonban érdemes beköltözni abba a szolgálati lakásba.

Persze ennyit csak a több éves gyakorlattal rendelkező, önálló munkaerő kaphat, akinek nem az alkohol, hanem a munka a szenvedélye. Az ilyen embernek mindegy, hogy olajos lesz a keze, és 12 órát nyom le egy huzamban. Majd kipiheni télen… Ellenben a kezdő traktorost fel sem hívják a potenciális munkaadók - panaszolja egy C és E jogsival is rendelkező sofőr, aki 1000 forintot kérne óránként, de gyakorlat nélkül nem állnak vele szóba.

Alacsony és magas bérek

Az ország keleti felében, főként kisebb gazdaságokban szűkös a bérkeret. "John Deere és New Holland traktorukra, kombájunkra keresünk gépkezelőt. Persze szerelni is kellene. 180 ezer forintos fizetést ajánlunk, de nem akad rá jelentkező. Aztán meg milyenek jönnek… Volt, aki olyan ügyetlen volt, hogy beleborította a Holt-Tiszába a búzánkat..." - panaszolja a Jász-Nagykun-Szolnok megyei gazdaság vezetője. Ennél magasabb fizetést nem termel ki a cég.

A legjobban Győr-Moson-Sopronban, illetve Baranyában lehet keresni - ahol a külföldi keresetek is bejátszanak az árazásba -, illetve Fejér megyében, ahol nagy, tőkeerős cégek keresik a munkaerőt. Egy angol tulajdonost az egekig magasztal egy 25 éves gyakorlattal rendelkező gépkezelő, és a pénzen kívül felbukkant egy újabb döntési szempont:

"Nemcsak jól keresek nála, de családias a hangulat, megbecsülnek, nem szolgaként bánnak velem."

Kiürülő megyék

Borsodban bizony 160-200 ezernél nehéz többet keresni, és novemberben gyakran szélnek eresztik a gárdát. A jó szakembereket ellenben 500 kilométeres távolságból is elcsábítják - legalább egy permetezési szezonra. "Veszprémben egy hónap alatt 750 ezret kaptam így" - hangzik el.

EZ IS ÉRDEKELHET
"Az a baj, hogy a teherautósofőrök bérezésével kell versenyeznünk. Sokan csak a nemzetközi fuvarozók hirdetéseiből indulnak ki, azok meg 400-450 ezer nettót is megadnak egy sofőrért. Az emberek meg elfelejtik, hogy ezek egész héten át nem látják a családjukat" - érvel egy Bács-Kiskun megyei nagygazda. Tekintve a többszörös bérkülönbséget az országban, egyre gyakoribb, hogy egy traktoros is úgy dönt, a munka dandárjában többfelé is haknizik az országban. A család tűr, mert mozdulni nehéz, de amint lehet, felkerekedik a família, és kiürülnek az olyan megyék, mint Borsod, Nógrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?