Minden magyar gyeptulajdonos erről álmodik: kiderült, mi a tökéletes zöld szín titka

agrarszektor.hu
Minden kerttulajdonos egységes, zöld színben ragyogó gyepről álmodik, a szépségért azonban ebben az esetben is meg kell szenvedni. Az egészséges pázsit ugyanis sok figyelmet és rendszeres karbantartást igényel. Érdemes például legalább évente utánvetni a füvet, gondoskodni kell a megfelelő öntözésről és az elegendő mennyiségű tápanyagról, emellett pedig nem árt odafigyelni a helyes fűnyírásra sem.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Évente legalább egyszer érdemes utánvetni a füvet, ehhez pedig a legfontosabb a megfelelő fűmag kiválasztása - írja közleményében a Praktiker. A leggyakoribb típusok a pázsit-, sport-, taposást tűrő, nyírást ritkán igénylő, illetve az árnyék- vagy szárazságtűrő fűmagkeverékek. A pázsitfűmagok képezik a legszebb fűtakarót, de igénylik a rendszeres gondoskodást és öntözést. A sport fűmagkeverékek jó ellenálló képességgel rendelkeznek, könnyebben regenerálódnak, a gyerekek és a házi kedvencek miatt ajánlott ilyet vetni. A szárazságtűrő fűmagok jobban viselik az aszályos időket, a kert árnyékos részeire pedig az árnyéktűrő fűmagkeverék ajánlott. Akár többféle magot is elvethetünk szezon kezdetén, a kertrész funkciójának és elhelyezkedésének megfelelően.

Forrás: Praktiker

Amatőrök sokszor nem tudják, miért is fontos mozzanata a fűápolásnak a gyepszellőztetés, időről időre ugyanis a gyakori csapadék miatt tömött pórusúvá válik a kertünk talaja. A gyepszellőztetés funkciója a talaj frissítése és fellazítása, extra oxigénnel való ellátása, emellett pedig segít eltávolítani a talajon kialakult szerves réteget, ami főleg elhalt növényi anyagokból, mohából tevődik össze. A kert sajátosságaitól függően használhatunk kézi gyepszellőztetőt, ami karom formájú fogakkal ellátott, gereblyére hasonlító eszköz, de a piacon kaphatók komplett elektromos mélyszellőztető berendezések is, amelyekkel igen gyorsan nagy felületeket is meg tudunk dolgozni. A késeket, illetve a kézi eszközt pár centi mélységre állítsuk be, és forgassuk fel vele a talajt. Érdemes először a felszíni réteget megmozgatni, majd kicsit mélyebbre is szánthatunk vele.

Szellőztetés után kell elszórni a trágyát vagy a gyephez árusított tápanyagot. Ha kicsit ritkás a pázsit, akkor érdemes beszórni új vetőmagokkal, hiszen így azok közvetlenül a tápanyagban és az oxigéndús talajban tudnak fejlődni. Érdemes kikérni szakemberek véleményét az összetételről, a környezeti hatásokról és az ár/érték arányról.

Forrás: Praktiker

A kert egyik legjobb barátja az esővíz. Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt egyre többen döntenek hasznosítása mellett. Legelső pozitív tulajdonsága, hogy ingyen van, így kis fáradtsággal sok pénzt spórolhatunk vele. Bár nem helyettesíti a háztartásban felhasznált összes vizet, de a kert öntözésére kiváló lehet. Környezetvédelmi szempontból is optimális, mert nem olyan kemény, mint a vezetékes vagy a fúrt kutakból származó víz. Ezért érdemes esővíz gyűjtő tartályokat beszerezni.

Gondoskodjunk a fűnyíró szokásos karbantartásáról is. Kései mindig legyenek élesek, hiszen ha tompa állapotban használjuk, a fűszálakat tépdesni fogja, és ettől a gyep kinézete kaotikus, rendetlen lesz. A rendszeres fűnyírás nem csak esztétikai kérdés, hanem a gyep állagát is dúsabbá teszi. Használhatunk kézi fűnyírót, ami igen praktikus a kerítés vagy a fal melletti részek gondozásánál.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?