Most, hogy már Északnyugat-Európa is ismeri az aszályt, fontosab lesz a vízvédelem

agrarszektor.hu
Ismét egy forró hét kezdődik, megint felerősödnek az aszállyal és az öntözéssel kapcsolatos hangok. A WWF mai közleményében azonban arra int, hogy sokkal több lenne a rendelkezésünkre álló víz, ha jobban gazdálkodnánk vele. Miután Északnyugat-Európa is megismerkedett az aszály jelenségével, talán komolyabban is veszi ezután - véli a szervezet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jelenleg az uniós vízkészletek 60%-a nem felel meg a "jó állapotú" kategóriának. A szennyezés, a vizek áramlásának megváltoztatása, valamint a túlzott vízhasználat (pl. öntözés révén) megteszik a magukét. A WWF adatai szerint a "beteg" édesvízkészleteket sújtják leginkább az olyan tünetek, mint az aszály, a hőség és az árvizek. Gátak és víztározók határozzák meg a vizek folyását szinte egész Európában  A mezőgazdaság pedig az édesvízkészklet 40 százalékát használja fel.


A vízgazdálkodás fontosságának ügye egyre inkább az érdeklődés homlokterébe kerül, de ehhez arra volt szükség, hogy az aszály jelensége elérje Északnyugat-Európát is

- mutat rá a környezetvédő szervezet. Az egészséges vízi ökoszisztémák nemcsak jó minőségű vízet biztosítanak a száraz időszakokban, hanem a klímaváltozás hatásait is mérsékelhetik, például a hőmérséklet-változások pufferelésével és a szén-dioxid elnyelésével, tárolásával. A szervezet a vízügyi keretirányelv és az unió vízügyi jogszabályainak teljes körű végrehajtására szólít fel, amelyek célja, hogy biztosítsa az egészséges édesvízi ökoszisztémák megőrzését, és így mérsékeljék a kánikula hatásait.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?