Működik a házi barkács: videón a gép, amellyel megszabadulhatsz a krumplibogaraktól

agrarszektor.hu
A burgonyabogár szinte minden évben megkeseríti a krumplit ültetők életét, több házi praktika is van azonban, amellyel távol tartható a rovar a kiskertünktől. Ilyen például az a házilag készített burgonyabogár seprű, amelyet a növények felett végiggörgetve, egyszerűen lesepri a bogarakat a levelekről. Összegyűjtöttük a burgonyabogár elleni leghasznosabb természetes, és vegyszeres módszereket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A burgonyabogár télen nyugovóra vonul, majd tavasztól egész őszig pusztít. Nem csak a kifejlett bogár, hanem a lárvája is rág, lárvaállapotban azonban sérülékenyebbek, míg a kifejlett bogár már csak nagy nehézségek árán irtható ki. A kártételük általában az, hogy látványosan és gyorsan megrágcsálják a növények levelét, így hamar képesek kipusztítani akár az egész krumplit. A megelőzés a védekezés egyik első lépése, így ha tavaly is volt burgonyás ágyásunk, idén telepítsük a krumplit az előző évi területtől a lehető legmesszebb, így a tavasszal aktivizálódó bogarak nem tudják könnyen és azonnal birtokba venni a veteményest. Tapasztalatok szerint az is segít, ha a burgonya, és a bogár általt kedvelt zöldségek (paradicsom, padlizsán) közé fokhagymát, babot vagy tormát ültetünk, ezek ugyanis riasztólag hatnak rájuk.

 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A burgonyabogarak elleni védekezésre számtalan alternatív és természetes módszer létezik. Sokan például esküsznek arra, hogy megéri egyenként kézzel összeszedni a rovarokat, mások szerint az a legjobb trükk, ha fahamuval szórjuk be a krumplinövények levelét. Az is jó ötlet lehet, ha már megelőzésként csak rezisztens fajtákat ültetünk a kertünkbe, így a rovarok biztosan messzire elkerülik majd őket. Népszerű módszer még a lombszívó használata is, A házi gépi módszerek közül az egyik legnépszerűbb a lombszívó használata, egy facebookos csoportban pedig találtunk egy házilag készített burgonyaseprűt is, amely gyorsan eltüntetni a burgonyabogarakat a levelekről. A szerkezetet végiggurítva a növények felett, a ráerősített seprűkkel könnyedén leseperhetjük a rovarokat a növényekről. 

Ha vegyszeres és kémiai módszerekkel védekeznénk, akkor több olyan növényvédő szert is találhatunk, amelyek alkalmasak lehetnek rá. A kiskertekben használhatunk néhány III. forgalmazási kategóriájú szert, ilyenek a klórantraniliprol és az acetamiprid hatóanyagú rovarölő szerek, valamint a még 2019.12.31-ig használható spinozad hatóanyag tartalmú szerek. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03