21 °C Budapest

Mutatjuk, kik maradhatnak ki Orbánék legújabb rezsicsökkentéséből

2018. március 7. 17:02

Téli rezsicsökkentésről döntött a kormány, Orbán Viktor bejelentése szerint 12 ezer forintos egyszeri juttatást kapnak a magyar családok. Legalábbis azok, akik gázzal, távfűtéssel, vagy hagyományos módon, azaz szénnel vagy fával fűtenek. A miniszterelnök bejelentéséből az nem derült ki, azoknak is jár-e a juttatás, akik kizárólag elektromos árammal fűtik otthonaikat. Pedig egyre több ilyen háztartás van Magyarországon.FRISS! 2018. 03. 08. - Lázár János csütörtökön, a 111. Kormányinfón elismerte, nem jár mindenkinek az egyszeri, 12 ezer forintos rezsicsökkentés. Erről szóló cikkünket ITT OLVASHATOD!

Minden család 12 ezer forintot jóváírhat a gázszámlájából. Akik nem gázzal fűtenek, hanem távfűtést vesznek igénybe, számukra ugyanezt a mértékű jóváírást fogjuk biztosítani úgy, hogy Kósa Lajos miniszter urat megbíztuk, tárgyalja ki ennek konkrét részleteit az önkormányzatokkal. Akik pedig hagyományos módon fűtenek, szenet, vagy fát használnak fel, az ő esetükben megnöveljük az erre a célra szolgáló szociális pénzügyi keretet egymilliárd forinttal és Pintér Sándort bíztuk meg ennek az intézkedésnek a végrehajtásával

- jelentette be szerda délután Orbán Viktor. A lépés a Portfolio számítása szerint, csak a gázfogyasztók, illetve távfűtéses háztartások esetében 49,2 milliárd forintos költségvetési kiadást jelent.

Érdemes ízlelgetni egy kicsit a fenti nyilatkozatot, a miniszterelnök bejelentéséből az ugyanis nem derült ki, hogy vajon azoknak is jár-e a juttatás, akik kizárólag elektromos árammal fűtik otthonaikat? Pedig egyre többen vannak ilyen háztartások Magyarországon. Erre vonatkozó statisztika, kimutatás persze nem létezik, így csak találgatni lehet, kik maradhatnak ki a téli rezsicsökkentésből. A KSH adatsora például 3 228 888 olyan háztartást számlált 2016-ban, ahol be volt kötve a gáz, míg 5 058 402 olyan háztartást, ahol igénybe vették a villamosenergia-szolgáltatást. Azaz két éve 1 829 514 olyan háztartás volt Magyarországon, ahol biztos, hogy egyáltalán nem volt bekötve, se fűtésre, se főzésre, se semmire a gáz, az áram viszont igen.

Szintén a KSH adataiból derül ki, hogy a távfűtésbe bekapcsolt lakások száma, lassú növekedés után 2016-ra elérte a 649 129-et. A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) 2015-ös adataiból pedig az is kiderül, hogy a lakosság 21,5 százaléka egyedi helyiségfűtéssel oldja meg a hőellátást, olyan eszközök felhasználásával, mint például a fa vagy a szén. Mindezek figyelembevételével, na meg elfogadva azt a tényszerűséget, hogy a fentebb említett típusok között vannak átfedések, tehát egy háztartás egyszerre több ilyen szolgáltatást is igénybe vehet, illetve vannak olyan fogyasztási helyek, ahol nincs szükség fűtésre, áramra viszon igen (pl.: nyaralók), nyugodtan kijelenthetjük, hogy

bőven akadnak olyan háztartások az országban, akár tízezres nagyságrendben is, ahol kizárólag elektromos fűtéssel veszik fel a harcot a téli hideg ellen.

Mindezt a Pénzcentrum iparági visszajelzései is alátámasztják. Érdeklődésünkre több piaci szereplő is jelezte, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik az elektromos rendszerek iránt, legyen szó például hőtárolós kályháról, elektromos kazánról, fűtésre is alkalmas klímáról, vagy épp infrás megoldásról. Mint azt kiemelték, ez összhangban van a lakóingatlanokra vonatkozó energetikai követelmények szigorodásával, illetve az egyre olcsóbban elérhető megújuló technológiák mind gyakoribb lakossági felhasználásával. Többen azt is hozzátették, hogy a kormány által szorgalmazott új, napenergiára is erőteljes hangsúlyt helyező energiastratégia is ezek részarányának növekedését teszi lehetővé.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Természetesen megkerestük a Miniszterelökséget is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy csak véletlenül nem említette a miniszterelnök azokat, akik kizárólag elektromos árammal fűtik otthonaikat; és ha igen, ezen fogyasztók hogyan részesülnek majd a támogatásból? Arra is kíváncsiak voltunk továbbá, hogy a 12 ezer forintos juttatást szerződésenként érvényesítik majd a szolgáltatók, így az, akinek több ingatlana is van, többször is részesülhet a juttatásból? Amint reagálnak, frissítjük cikkünket.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem