7 °C Budapest

Na, ez durva! Ennyiért főz karácsonykor a családnak Gianni Annoni és Vajda Pierre

2017. november 24. 05:32

Közelegnek az ünnepek, a szokásoshoz képest ilyen idő tájt jóval többet költünk. Becslések szerint egy átlag magyar család nagyjából 24 ezer forintot költ majd idén az ünnepi fogásokra. Ebből a pénzből egészen különleges menüsort lehet készíteni. Ezt a magyar gasztronómiai élet nagyjai is megerősítik. Mautner Zsófia, Széll Tamás, Gianni Annoni és Vajda Pierre beszéltek a Pénzcentrumnak arról, ők mivel készülnek idén karácsonykor, és tippeket adnak, mit érdemes főzni, ha anyagilag nem akarunk elszállni, de mégis valamilyen rendkívüli finomságot szeretnénk készíteni.

Az idei év első félévében a legtöbbet, egy főre vetítve átlagosan 21,3 ezer forintot élelmiszerekre és alkoholmentes italokra költöttek a magyarok a KSH adatai szerint. Ez 8 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában. Kiderült az is, hogy átlagosan közel hatezer forintot költöttünk fejenként húsokra és húskészítményekre, 3407 forint volt a tejre, tejtermékre, sajtra, tojásra fordított egy főre jutó kiadás nagysága, 3263 forintot kenyérre és egyéb cereáliákra költött a lakosság.

A kiadások az ünnepek közeledtével megugranak. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint az ezermilliárd forintot meghaladó decemberi kiadásokból nagyságrendileg 200 milliárd forint lehet az az összeg, amelyet nagyjából fele-fele arányban kifejezetten a karácsonyi ünnep miatti élelmiszer-vásárlásra, illetve az ajándékok beszerzésére fordítanak idén a családok. Tavaly ez az összeg 180-190 milliárd forint körül alakult, ebben az évben ennél több pénz kerülhet a kasszába, ami minden szinten, valamennyi bolttípusnál érződni fog.

Vagyis idén közel 100 milliárd forintot költenek majd az ünnepi fogásokra a családok. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb népszámlálási adatai szerint alig több mint 4,21 millió háztartás van Magyarországon.

Ez tehát azt jelenti, hogy átlagosan nagyjából 24 ezer forintot költenek az emberek az ünnepi menüre.

A fogásokat tekintve a legtöbb háztartásban még mindig halászlével, töltött káposztával és diós, illetve mákos bejglivel készülnek. Sokan ódzkodnak ugyanis a különlegesebb, érdekesebb, izgalmasabb ételektől, mert a magyar fogyasztók rendkívül árérzékenyek. Sokan azt gondolják, ami különleges, az biztos drága is. Pedig ez nem feltétlenül így van. Ezt pedig a magyar gasztronómiai élet nagyjai is alátámasztják, akiknek az asztaláról nem hiányozhatnak a klasszikus fogások, de mindig készítenek valamilyen ínyencséget is.

Attól, hogy valami emlékezetes és finom, nem feltétlenül drága

Mautner Zsófia szerint egy emlékezetes, ízletes menüt már 10 ezer forintból is ki lehet hozni egy négyfős család számára - és ebben lazac és kacsa is van.

Nálunk a családban évről évre váltakoznak a hagyományos és a különleges ételek. Amikor klasszikusokat főzünk, akkor általában halászlé és pulykasült a menü, ha kicsit extravagánsabb, akkor tengeri halakat, lazacot választunk. Idén valószínűleg ötvözni fogjuk a kettőt, egy skandináv ihletésű lazaclevessel indítunk, utána pedig valószínűleg kacsa, vagy liba következik majd

 - mondta a Pénzcentrumnak. A kacsacombot sütőtökpürével készíti.

Az ilyenkor elég olcsó, és a szezonális zöldségekkel amúgy is ellensúlyozhatjuk a drágább húsokat

- jegyezte meg. Idén lisztmentes máktortát is készít. Ez teljesen gluténmentes, ráadásul könnyű elkészíteni, és a hozzávalók sem kerülnek vagyonokba. A sütemény receptje egyébként a Hazai ízutazás című könyvben is megtalálható, amelyet Mautner Zsófia és Széll Tamás írtak.

A Bocuse d'Or Europe szakácsversenyen győztese és a világdöntő negyedik helyezettje, a Stand25 Bisztró társtulajdonosa a halászlére esküszik. Azt mondta, nála ugyan évente több alkalommal is előfordul, de karácsonykor is kötelező.

Gyufatésztával, rövid ideig, de lobogtatva, félig-meddig a bajai változatban készítem, sok friss erős paprikával és sonkahagymával a tetején

- mondta Széll Tamás. Az ünnepi asztalon előfordulhat még a rántott hal burgonyasalátával, a mézes-krémes, a sajtos-köményes rúd, a kacsacomb, a mákos nudli, végül pedig kacsacomb dödöllével. A desszert ischler, méghozzá mandulalisztből, málnalekvárral, 100 százalékos keserű csokoládéval bevonva.

Gianni Annoni és felesége, Debreczeni Zita már néhány nappal karácsony előtt hozzálát a sütés-főzéshez. Zita készíti a töltött káposztát, Gianni felel a levesért. Idén is főz majd kappanlevest, tortellinivel, készít pástétomot borjúból, lesz sonka hab is, a ráksaláta is tervben van, méghozzá egy worcester szósszal, majonézzel, sűrített paradicsommal és némi konyakkal készült öntettel. Valamilyen olasz tészta is kerül az ünnepi asztalra, valamint kappant vagy kacsát is süt, ahhoz készít franciasalátát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Annyi ételt készítünk ilyenkor, hogy az szilveszterig ki is tart

- mondta a Pénzcentrumnak, hozzátéve, desszertként panettonét szokott készíteni, amit egy mascarponés öntettel tálal, de borlevest is szívesen készít, ami szintén egyszerű, olcsó, de nagyon finom.

Nálam a hal játszik, az aranydurbincs haltejes rizottóval például egészen kiváló

 - mondta Vajda Pierre ételkritikus, aki szerint anyagilag sem veri földhöz a családot egy ilyen fogás: 4500-5000 forint körül lehet kapni kilóját, de egy négyfős családnak négy darab hal bőven elég. Sőt, lehet, hogy 2 darab is, ami olyan 4000 forintból megvan. Ezen felül kell még rizottórizs, az 1000 forint körül van. "A piacokon pedig hozzájuthatunk a haltejhez, amiből nem kell sok" - mondta a kritikus.

Mivel a családjában nem mindenki rajong a halért, sóletet is szokott készíteni füstölt libamellel, libacombbal.

Libalevest is szívesen főzök, annak a levével aztán locsolgatom a sóletet

- mondta Vajda, aki szívesen készít töltött bábipulykát is. "A kacsa, liba, bébipulyka egyre népszerűbb a karácsonyi asztalon. Beszerezni sem nehéz ezeket a húsokat, a piacokon, de a nagyobb áruházakban is megtalálhatóak" - jegyezte meg.

Így spórolj a karácsonyi bevásárláskor

Mindig legyen bevásárlólistád! Ez alapszabály. Mautner Zsófi emellett azt javasolta, a szárazárukat, a süteményekhez való alapanyagokat érdemes jó előre beszerezni, és az utolsó percre ő már csak a halakat és a többi húsfélét hagyja.

Széll Tamás azt javasolta, karácsony előtt pár nappal, ha van rá időnk, lehetőségünk, energiánk, készítsük el a töltöttkáposztát, burgonyasalátát, így ha valamiből kifogyunk, még pótolhatjuk. Ráadásul így több időnk lesz a többi fogásra is. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a halászlével nem érdemes sietni, azt aznap, frissen célszerű fogyasztani.

Gianni szerint érdemes ilyenkor bevásárolni szezonális zöldségekből, gyümölcsökből, mert ezek nem drágák, de főzésnél jól hasznosíthatóak. E mellett azt javasolja, mindenki törekedjen arra, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozzon.

A kevesebb több. Érdemes inkább valamilyen különleges alapanyagot vásárolni, de abból keveset, hogy feldobjuk az ünnepi ebédet vagy vacsorát. A füstölt lazaccal például jól járhatunk, amit vajas pirítóson szolgálunk fel, némi kaporral meghintve. Különleges, emlékezetes, de nem túlságosan drága

 - mondta.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem