Nekimennek a McDonald's-nak az antibiotikumos húsok miatt

agrarszektor.hu
Több amerikai szervezet is nehezményezi, hogy a McDonald's nem tett közzé egyértelmű állásfoglalást azzal kapcsolatban, mikor szünteti be az antibiotikumos sertés- és marhahúsok felhasználását gyorséttermeiben. Az ilyen húsok a kritikák szerint komoly humánegészségügyi kockázatot jelenthetnek, mivel az antibiotikumok jelenléte és túlzott használata ellenállóvá teheti a baktériumokat a gyógyszerekkel szemben. A gyorsétteremlánc ugyanakkor azt állítja, tett már érdemi lépéseket az ügyben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Komoly nyomást gyakorolnak és egyre jobban sürgetik az amerikai fogyasztói és közegészségügyi szervezetek a McDonald's-ot az Egyesült Államokban, hogy állapítson meg konkrét határidőt arra, mikortól szünteti meg az antibiotikumokkal szennyezett állatokból származó sertés- és marhahús felhasználását. A McDonald's ugyanis jelenleg nem követeli meg az alapanyag beszállítóitól, hogy antibiotikummentes húst szállítsanak a cég éttermeibe - állítják a vállalat kritikusai.

A McDonals's az egyik legnagyobb marhahúsfelvásárló az Egyesült Államokban, ezért komoly hatása van a piacra. Az USA egyik kutatócsoportja szerint a gyorsétteremlánc kidolgozott egy hosszú távú tervet az antibiotikumokkal szennyezzett húsok folyamatos kivezetésére, de e tervet több szakértő jelenleg elég bizonytalannak tartja.

Szerintük ugyanakkor fontos lenne, hogy minél hamarabb reagáljon a cég, a szennyezett húsok használata ugyanis antibiotikum-rezisztens baktériumokat eredményezhet, amelyek komoly veszélyt jelenthetnek az emberi egészségre, ezért jelentős egészségügyi kockázattal járhat fogyasztásuk is.

Az antibiotikumok túlzott használatával akár az is bekövetkezhet, hogy egyes baktériumok nem reagálnak majd az ellenük használt gyógyszerekre - állítják amerikai szakértők. 

Az Egyesült Államok egyik kutatócsoportja nemrég petíciót is kiadott annak érdekében, hogy a McDonald's hagyjon fel éttermeiben az antibiotikumokkal kezelt állatokból származó sertés- és marhahús használatával. Eddig közel 10 ezren írták alá a dokumentumot.

Ugyanakkor a gyorsétterem-lánc tett már lépéseket annak érdekében, hogy termékei antibiotikummentesek legyenek - közölték amerikai hírforrások.

Így például 2016-tól csak olyan csirkéket vásárolnak fel, amelyeket antibiotikumok használata nélkül neveltek fel.

Az Egyesült Államok 25 legnagyobb étteremlánca közül 14 már kötelezettséget vállalt arra, hogy nem szereznek be antibiotikummal szennyezett csirkéket. Egy közelmúltban készült felmérés kimutatta, hogy az amerikai állattenyésztők egyre többet tesznek az antibiotikum-használat mérsékléséért, így 2016-ban 10 százalékkal csökkent a szennyezett húsok eladása az előző évhez képest. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?