Nem mindenhol segített az eső: van ahol még mindig nem fejlődik a repce

agrarszektor.hu
Talajmenti fagyok követhetik az előző héten még 30 fokos nyári meleget, a két hullámban érkezett hideg levegő hatására. A légkör ugyanakkor lassan megnyugszik és péntekig napos, száraz idő várható, szombaton azonban újabb hidegfront érkezhet Magyarország térségébe. A hétvégi lehűlés és minimális mennyiségű csapadék a legszárazabb nyírségi és hajdúsági területeken is sokat javított, a talaj mélyebb rétegeiben azonban még mindig komoly csapadékhiány uralkodik.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Múlt péntekig tartott a késő nyári, meleg, száraz idő, pénteken este azonban egy markáns, gyors mozgású hidegfront érte el Magyarországot, amely jelentős lehűlést, de csak kevés csapadékot hozott. A lehűlés újabb hulláma a hétfőre virradó éjjel érkezett, sokfelé viharos széllel, és hideg levegővel. Ez a front már valamivel több esőt hozott, a legnagyobb mennyiség a Balatontól délre és a Tiszántúl északi felén hullott, a legkevesebb pedig az Északi-középhegység térségében. A talaj felső rétege ennek hatására jelenleg többnyire nedves, és az eddig legszárazabb nyírségi és hajdúsági területeken is sokat javult a helyzet, de mélyebben a keleti országrészben továbbra is 100-150 milliméter csapadék hiányzik a talajból - írja a met.hu.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A hőösszeg jelentős többlete miatt az átlagosnál nagyjából két-három héttel előrébb járnak a fenológiai fázisok és az érési folyamatok szinte minden növényünknél. A napraforgó döntő részénél már befejeződött az aratás, a kukorica is beérett, ennek jelentős részét már betakarították. A péntekig tartó száraz idő hatására a kukorica szemeknek ideális volt a nedvességtartalma, sokfelé szárításra sem volt szükség, és a gombás fertőzések is visszaszorultak. Szombat óta a csapadék miatt átmenetileg változott a helyzet, és a kikelt, 2-4 leveles állapotban lévő repce számára a legtöbb helyen már elegendő nedvesség áll rendelkezésére a talajban, így jól fejlődhet. A szombati és a hétfői csapadék kimondottan jól jött a repcének, de ahol péntek óta 5 milliméter körüli, vagy az alatti mennyiség hullott, ott továbbra is szomjaznak a földek és vontatott a növényfejlődés. Az őszi búza vetése is helyenként már megkezdődött.

A hét következő napjaiban már őszies idő várható, olyannyira, hogy keddtől péntekig a szélvédett, fagyzugos helyeken már talajmenti fagyok is előfordulhatnak. A leginkább fagyzugos területek az országban az Északi-középhegység északi oldalán lévő völgyek, a Nyírség egyes területei, és a Dunántúli-dombság szélcsendes völgyei. A nappali felmelegedés erősödik majd a héten, és a keddi 12-17 fokról pénteken már 20-24 fokig is nőhet a hőmérséklet. A hét végéig alapvetően száraz idő várható, de a szélcsendes éjszakákon erős harmatra, helyenként dérre is lehet számítani. A szél kedden mérséklődik, és szerdától péntekig csak napközben élénkül meg kissé. Szombatra várható újabb hidegfront, lehűléssel, szélerősödéssel, de csak 5 milliméter alatti csapadékmennyiséggel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03