Nem tudja, mi az az "etikus tej"? - A skótok feltalálták

agrarszektor.hu
“Etikusan előállított" tejet és sajtot állítanak elő több skót gazdaságban is, amelyekben úgy nevelik az állatokat, hogy a borjakat nem szakítják el már születésükkor az anyatehenektől. A gazdaságok állítása szerint így kevesebb stressz éri az állatokat, így azok hosszabb élettartamúak és egészségesebbek lehetnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hagyományos módszerektől eltérően készül a sajt és a tej egy dél-nyugat-skóciai tejtermelő gazdaságban, ahol a borjakat nem szakítják el születésükkor az anyjuktól, hanem együtt hagyják azokat, így az anyaállatok folyamatosan táplálhatják a kicsiket - írja a bbc.com. A legtöbb gazdaságban a megszokott gyakorlat általában ettől eltérő, és a fiatal állatokat már születésükkor elválasztják az anyatehéenektől, hogy a felnőtt állatokat naponta két vagy három alkalommal is meg tudják fejni.

A skót gazdaság részben azért változtatott az állattartási feltételeken, mert egyre több kritika éri az inzenzív tejtermelőket. Ezért ökológiailag megbízhatóbbnak tartott, az állatok és a gazdaság dolgozói számára is kevésbé stresszmentes üzemet akartak kialakítani, és ezzel másoknak is mintát mutatni. Habár így kevesebb tejet nyernek, az állatok szerintük hosszabb élettartamúak és egészségesebbek lehetnek, ezért például kevesebb antibiotikumra és vásárolt takarmányra lehet szükségük, miközben a borjak is gyorsabban nőnek.

A tejtermelői tapasztalatok szerint ugyanakkor az átállás költséges és hosszú folyamat. Ennek ellenére az Egyesült Királyságban egyre több gazdaság is használja már az etikusabbnak nevezett megközelítést, bár e módszer komoly jövedelmezőségi aggályokat is felvethet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?