Phil Hogan ragaszkodik az agrártámogatási plafonhoz, a tagállamok szabad kezet kérnek

agrarszektor.hu
Phil Hogan európai agrárbiztos úgy véli, jogos a közvélemény kritikája a nagyüzemek támogatási szintje miatt, ezért ragaszkodik a kifizetési plafon meghúzásához. A 100 ezer eurós felső határ bő 32 millió forintot jelent, de a fokozatos támogatáselvonás már 60 ezer eurónál (19,3 millió forint) elkezdődne. Hogy ez pontosan mekkora birtokméretet érintene, döntően attól függ, hogy mit értenének "közvetlen kifizetések" alatt. Egyelőre a plafon meghúzása sem élvez teljes támogatást.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

EZ IS ÉRDEKELHET

Phil Hogan ismét védelmébe vette a kifizetési plafont (capping), mivel szerinte ez tenné a támogatásokat igazságosabbá és célzotabbá. Mint ismert, a bizottsági javaslat szerint a közvetlen kifizetések degresszív módon csökkennének 60 ezer euró felett és 100 ezer eurónál egyetlen üzem sem kaphatna többet éves szinten. Mint arról már az agrárszektor.hu is beszámolt, az elvonásokkal érintett üzemnagyság nagyban függ attól, hogy mit értenek majd közvetlen kifizetések alatt. A hektáralapú alaptámogatást, a zöldítést, a termeléshez kötött támogatásokat, a fiataloknak járó többletkifizetést vagy egyéb normatív összegeket is? Az sem mellékes, hogy a kapott támogatással szembe állítható lesz-e majd az alkalmazottakra kifizettett munkabér? Ezek a máig tisztázatlan részletek döntően befolyásolják  majd az üzemek gazdálkodási feltételeit, és akár tömeges cégdaraboláshoz is vezethetnek.

A kérdéskörben az állam- és kormányfők döntenek majd szeptemberben, amikor a többéves költségvetési sarokszámok is rögzítésre kerülnek. Hogan azzal védi a koncepciót, hogy a nagyobb üzemeknek fajlagosan kisebb jövedelemstabilizáló támogatásra van szükségük a talpon maradáshoz, mint a kisebbeknek. Elismeri azonban, hogy a foglalkoztatást segíteni kell az agárriumban, ezért a munkaerőköltségeket célszerű  "levonni" a kapott a támogatásból, ezzel az adott üzem a "kifizetési plafon alá tudja vinni"  a támogatási szintet. Hogan szerint egy regionális munakerőköltség-kalkuláció alapján a családi gazdaság tagjaira is alkalmazható ez az eljárás.

A kifizetési plafon révén megtakarított összegek a tagállam kasszájában maradnának. Hogan azonban világossá tette, hogy az így felszabaduló pénzeknek a kisebb gazdaságok jövedelemstabilizálását kell szolgálniuk. A magyar gyakorlat eddig "csak" az alaptámogatást vonta el az 1200 hektár feletti gazdaságoktól, majd termeléshez kötött támogatásokra fordítottuk a megtakarított pénzt. Ez valóban célzott dotáció volt, és nem egy abszolút elvárásmentes ajándékpénz a kisgazdaságoknak. Hogan a hagyományos, európai családi gazdaságok védelmében tartja szükségesnek a kicsik extratámogatását. Az agrárminiszterek decemberi tanácskozásán a tagállamok többsége úgy nyilatkozott, hogy maradjon meg a támogatási plafon önkéntes bevezetése. (Eddig csak Magyarország alkalmazta a cappinget.) Ha mégis kötelező lenne bevezetni, akkor pedig mielőbb tudnunk kell, hogy mit értenek alatta, és lesz-e szabadon választható eleme.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13