18 °C Budapest

Pofátlan csalók támadták meg Szinetár Dórát: te is így járhatsz

2018. december 16. 14:32

A NAV logójával ellátott látszólag hivatalos levelet kapott internetes csalóktól Szinetár Dóra, a színésznő azonban nem dőlt be, és közösségi oldalán figyelmeztet a trükközőkre. Az adóvisszatérítést ígérő levél nem új jelenség, a színésznő esetét látva azonban úgy tűnik, még mindig terjed a csalás. Ha te is kapsz ilyen levelet, még véletlenül se kattints a benne szereplő linkre!

Manapság meglehetősen gyakoriak az adatlopásra irányuló netes csalások. A magukat a NAV munkatársainak kiadó csalók ezúttal Szinetár Dórát találták meg, írja a Blikk. A színésznő azoban résen volt, és Instagram profiljában figyelmeztet a csalásra.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon
által megosztott bejegyzés,

Hasonló esetről már korábban mi isbeszámoltunk. A csalók adóvisszatérítést ígérnek, ezért viszont adategyeztetést kérnek, amelyet a linkelt weboldalon el lehet végezni. Aki rákattint, és megadja az adatait, az beesett a csapdába, ezért még csak véletlenül se kattints rá! A NAV hivatalos honlapján is figyelmeztet a csalókra. 

A szervezet korábbi közleményében felhívja a figyelmet, hogy a NAV nevében illetéktelenek küldenek olyan e-mailt, amelyben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba ezzel csalva a címzetteket egy ismeretlen, jelenleg nem működő oldalra. A hivatal továbbá közli, hogy soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot, értesítési gyakorlata merőben eltér a csalók módszerétől! A hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van. 

Mutatjuk, hogy bukhatnak le a csalók

Vannak egyértelmű jelek, amelyek elárulják, hogy csalókkal van dolgunk. Szinetár Dóra például azt emelte ki, hogy a levélben a NAV hangneme túl személyes volt.

Korunk betöréses lopásai... vigyázat! Ne válaszoljatok, ha kaptok ilyen e-mail-t! Természetesen nem a NAV küldi. A NAV nem tegez!" - írja a színésznő.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A meglátás nagyon helyes volt, a hangnemből és stílusból azonnal leszűrhető, ha nem hivatalos szervvel van dolgunk. A fenti eset megelehetősen amatőr csalókra vall, nem minden esetben ennyire könnyű azonban a helyzet. Ha a fogalmazási stílus nem ad okot gyanakvásra, vegyünk elő egy korábbi levelet, amelyet az adott szervtől kaptunk, és hasonlítsuk össze azzal. 

Persze árulkodó lehet maga a feladó e-mail címe. Bármely szervezet logóját könnyen oda lehet biggyeszteni a levélbe, de a levél feladójának e-mail címe sokat elárulhat. Így például a kormányzati szervek munkatársai legtöbbször a .gov (mint government, azaz kormányzat) megjelölést használják. A korábbi esetben azonban az e-mail cím is látszólag hivatalos volt, ezért amennyiben a feladó hivali alkalmazottnak tűnik, de a fogalmazási stílus nem hivatalos, akkor szinte biztosan csalás áll a háttérben.

Vannak azonban olyan profi csalók, akik esetén a trükközést nem könnyű kiszúrni. Általánosságban elmondható, hogy amennyiben bankkártyára, bankszámlára vonatkozó adatokat kérnek tőlünk e-mailben, fennáll az ok a gyanakvásra. Mi ezért azt javasoljuk, hogy kétes esetekben keressük meg telefonon az adott hivatalt, és informálódjunk ott a levélben szereplő állításokról.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm