Réspiaci gabonafélék és hüvelyesek - Ezeket keresik Nyugat-Európában!

agrarszektor.hu
Az Európában megfigyelhető táplálkozási tendenciák alapján egyes gabonák, mint a quinoa, az amaránt, a chia és a zöld durumbúzából készülő freekeh, a jövőben nagyobb figyelmet fognak kapni. Ugyanez igaz bizonyos rizsfélékre és hüvelyesekre is. Az olaszok, franciák és angolok kedvencei jönnek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A legtöbb gabonafélét és hüvelyest az EU területén, esetleg az unióval szomszédos területeken meg lehet, és meg is termelik a gazdálkodók. Az exportőröknek nehéz versenyezni a helyi nagy termelőkkel, akiknél a hatékonyság és a méretgazdaságosság kulcsfontosságú. Az exportőrök inkább az egyedi termékek piacán találhatnak piaci lehetőségeket. A gabonafélék európai importjának értékét 18,6 milliárd euróra becsülik. Bár a legtöbb gabona - mint a rozs és a zab - elsősorban Európából származik, a fejlődő országokból származó gabonafélék behozatala növekszik. Ezek gyakran olyan gabonafélék, amelyeket a réspiacokon értékesítenek (pl. a különleges eredetű vagy jellegű gabonafélék). Az import gabonafélék esetében még vannak olyan termékek, amelyek kereslete változó képet mutat (pl. köles, amaránt, teff). Bizonyos termékek az elmúlt évek során népszerű összetevőkké váltak az élelmiszerekben, mint aquinoa és a hajdina, aminek köszönhetően import részesedésük is növekvést mutat. A növekvő kereslet várhatóan emelni fogja a speciális gabonafélék piacának részesedését is az olyan ősi gabonafélék esetében, mint a tönköly, a zab és a kamut. 

Quinoa - egy disznóparéjféle magja

Szintén növekedési tendencia figyelhető meg egyes rizsfajták fogyasztásában. A távol-keleti konyhák terjedésével megnövekedett az igény az aromás rizsfajták iránt, mint például a jázminrizs, basmati rizs, vagy éppen a vadrizs (indiánrizs). A fejlődő országok kis és közepes méretű vállalkozásai számára a magasabb értékű magvak (chia, szezám, tök, kender) piaci lehetőségei az érdekesebbek. A magvak nagy részének piaci értéke ingatag, de a fogyasztók új termékek iránti érdeklődése és a termékfejlesztések gyakran pozitív hatást gyakorolnak a jövőbeli növekedésre. Az európai piac folyamatosan bővül új élelmiszertermékekkel és újításokkal.

A tönköly, quinoa, hajdina,amaránt és chia népszerű összetevőnek számít bizonyos termékekben, mint a müzli szeletek, bébiételek, kekszek, saláták és a "reggeliző" gabonakészítmények.

Érdemes szemmel tartani a mentes termékek piacát is, ugyanis itt még találhatók kiaknázatlan lehetőségek. A gluténmentes termékek legfontosabb szegmense ugyan a sütőipar, de kereslet van a gluténmentes tészta és bébiételek iránt is. Ezek a termékek olyan gabonák felhasználását igénylik, mint a hajdina, a köles, a quinoa, az amaránt, a cirok vagy a teff. A gluténmentes ipar Európán belül elsősorban Olaszországban és az Egyesült Királyságban rendkívül erős.

A gabonafélék kereskedelmi potenciáljához mérten a hüvelyesek piaca viszonylag kicsi, azonban a termékek értékének emelkedéséhez vezet a kereslet kínálathoz képest gyorsabb növekedése. Az import volumene Európában viszonylag stabil, 1,6 és 1,8 millió tonna között mozog (2015-ben 1,3 milliárd euró). A legnagyobb európai importőr Olaszország, Spanyolország és az Egyesült Királyság. Az európai piac elsősorban csicseriborsót, vesebabot és fehér borsóbabot importál a fejlődő országokból. A hüvelyesek fogyasztása Európában Franciaországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban a legmagasabb.

(Forrás: NAK Élelmiszeripar hírlevél,www.cbi.eu/market-information)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?