Sokan rosszul járnának, ha betörne a sertéspestis

agrarszektor.hu
Komoly veszélyt jelent a magyar sertésállományra az afrikai sertéspestis (ASP). Ha a betegség nálunk is megjelenne, a takarmánytermelők is rosszul járnának.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarországon még nem jelentették be hivatalosan az ASP-járvány jelenlétét, de a betegség a környező országokban rohamosan terjed, ami nálunk is több ágazat számára okozhat problémát - hangzott el a K&H Agrár Klub rendezvényén. A bank közleménye szerint a sertéstermelőknek számolniuk kell azzal, hogy a körülöttünk levő fertőzöttség a hazai vadon élő és a házi sertések elértéktelenedéséhez, végső soron pedig az állatállomány felszámolásához vezethet. Emellett a növénytermelést - ezen belül a takarmánytermelést - is érzékenyen érintheti a betegség, mivel a sertésállomány csökkenésével a felvásárló erő is mérséklődhet.

Sokan veszteségesek lennének, ha eltűnnének a támogatások
Mivel a 2020 utáni költségvetési periódus elvei még csak most kezdenek formálódni, nagy bizonytalanság övezi a várható támogatási mértéket - derült ki a K&H rendezvényén. Itthon a jövedelem átlagosan több mint 50 százaléka származik támogatásokból, így ha az unió csökkenti vagy eltörli azokat, a vállalkozások jelentős része veszteségessé válhat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03