Sokkal jobban oda kell figyelni a környezetre

agrarszektor.hu
Egyre nagyobb szerepe van a fenntarthatóságnak, és azoknak a szabályozóknak, amelyek a negatív környezeti hatások csökkentését célozzák. A piaci folyamatokat nagyban befolyásolják a kötelezettségek felvállalására utaló önkéntes szabványok. Magyarországon nagyobb figyelmet kellene fordítania az élelmiszer-gazdaság szereplőinek a mezőgazdasági termelés természeti erőforrásokra gyakorolt hatásaira. A téma megvitatására az Agrárgazdasági Kutató intézet (AKI), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) REU közös OUTLOOK konferenciáján került sor.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A környezeti fenntarthatóság és a mezőgazdaság rendszere a világon mindenhol más, és a különböző ágazatok is másképp viszonyulnak ehhez. Az intenzív mezőgazdaság intenzívebb környezethasználatot is jelent. A Közös Agrárpolitika is komoly eszközöket vet be a természeti erőforrások megőrzése érdekében. A környezeti fenntarthatóság a mezőgazdaság számára költséget jelent, ezért a gazdálkodók részéről szükség van az innovációra, valamint a megfelelő technológiára és szaktudásra. A versenyképességi és a környezeti fenntarthatóság elemeit egymással ötvözni kell, ezért több gazdálkodóra és vállalatra van szükség itthon - mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

Szemléletváltozásra van szükség, ami együttműködéssel kell, hogy párosuljon. Az EU-ban és a világon is egyre jobban lehet tapasztalni, hogy nincs szükség a tömeggyártásból származó termékekre, az egészségtudatos táplálkozás kezd előtérbe kerülni. A megjelenő fogyasztási trendek jó irányban változtathatják az agrárgazdaságot. Az állattenyésztés területén növekszik a bio és öko termékek iránti kereslet (tojás, hús). A melléktermékek újrahasznosítására helyezik már egyre többen a hangsúlyt - közölte Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A FAO 72 éve azért jött létre, hogy az éhezést kiküszöbölje, és élelmezési biztonságot érjen el, ennek érdekében az egyik programjában célként határozta meg, hogy 2030-ig elérje a "nulla éhezést". 1940 óta háromszorosára nőtt az élelmiszertermelés, és ma a világ elegendő élelmiszert állít már elő mindenki számára. 2050-re hatvan százalékkal több élelmiszerre, ötven százalékkal több energiára és negyven százalékkal több vízre lesz szükség, az energiaforrásaink azonban végesek.

Ha nem foglalkozunk a klímaváltozással, az agrártermelés visszaesik, és az élelmiszerárakban is változás lesz. A mezőgazdasági és vidékfejlesztési programokat át kell alakítani, többet kell termelnünk, kevesebb természeti energia felhasználásával. Az édesvíz-készletek hetven százalékát használják fel az állattenyésztésben és a növénytermesztésekben. A FAO több, mint 50 országgal dolgozik együtt, regionális irodája pedig Budapesten található. Egyik fő feladatuk a családi gazdaságok segítése - mondta Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese, az Európa és Közép-Ázsia regionális képviselője.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?