Sokkot kaptak a hőségtől a dél-franciaországi szőlőültetvények

agrarszektor.hu
Soha nem látott hőség tombolt Dél-Franciaországban júniusban, ami a déli fekvésű ültetvényekben helyenként 30 százalékos kárt okozott. Másutt nem volt ilyen rossz a helyzet, ezért a francia borászatok még nem estek pánikba.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

“Minden megégett. A levelek, a fürtök… mintha valaki lángszóróval járt volna a sorok között" - idézte a Marseille közelében lévő Hérault megye egyik szőlészét a brit Telegraph a június végi hőhullám után. A nyár első hónapja sorra döntötte meg Európa több országában a melegrekordokat. Az adatok alapján 2019 júniusában az európai átlaghőmérséklet minden eddiginél magasabb volt, az átlagost 2 fokkal haladta meg - írja a blog.syngenta.hu.

A mellékelt térképen a két méter magasságban mért hőmérsékletek eltérése látható az átlaghoz képest. Az afrikai eredetű légtömeg hatására Spanyolországban és Franciaországban többfelé emelkedett 40 fokig a hőmérséklet, de egyes régiókban még ennél is melegebb volt. A francia riviéra szomszédságában 42-45 fokos forróság tombolt, Gallargues-le-Montueux településen, valamint a Rhone-ban, Lyon környékén pedig 45,9 fokkal megdőlt az abszolút melegrekord, vagyis ennél melegebbet még sosem mértek Franciaországban.

A francia szőlőtermesztők általában nem félnek a melegtől ebben az évszakban, de június végi kánikula soha nem látott károkat okozott.

Harminc éve vagyok borász, de sosem hallottam arról, hogy ilyen hőkárosodás érte volna a szőlőt"

 - mondta Jérome Despey, a Hérault Kereskedelmi Kamara elnöke. Hasonlóan számolt be a tapasztalatokról Julien Ducruet, a Rhone-völgy bortermelőinek szövetsége, az Inter-Rhone műszaki igazgatója: "Valósággal megfeketedtek a levelek a nap hevétől. A délnyugati lejtőkön a veszteség elérheti a 30 százalékot, de szerencsére a teljes veszteség valószínűleg alacsony, körülbelül 1 százalék körüli. Leginkább a nyugati és délnyugati fekvésű ültetvényeknél nagy a kár, mert délután ott emelkedik a legmagasabbra a hőmérséklet. Ha később újabb hőhullám jön, a szőlő veszíthet a savasságából." Másutt nem volt ilyen súlyos a helyzet. Bordeaux-ban például a szőlő zöld és egészséges - tájékoztatta a Telegraphot egy helyi borász.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03