Tiltakozik Magyarország az agrárbüdzsé drasztikus csökkentése ellen

MTI
Húsz tagállam, köztük Magyarország is aláírta azt a dokumentumot, amely az uniós agrártámogatások jelenlegi szintjének fenntartásáról szól, a következő többéves keretköltségvetésben ugyanis 5 százalékkal kevesebb lenne a Közös Agrárpolitikára (KAP) fordítható források szintje. A tagállamok szerint elfogadhatatlan az Európai Uniós büdzsé ilyen mértékű csökkentése, Phil Hogan szerint azonban igazságos és ésszerű a bizottsági javaslat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság javaslatát Stéphane Travert, francia mezőgazdasági miniszter, miszerint csak 365 milliárd eurót fordítanának a Közös Agrárpolitikára a 2021-től 2027-ig tartó költségvetési ciklusban. Ez ugyanis 5 százalékkal kevesebb lenne, mint ami a jelenlegi, 2014-2020-as időszakban van.

Magyarország számára is elfogadhatatlan az Európai Bizottság 2021 és 2027 közötti hétéves időszakra vonatkozó költségvetés-tervezete, amely jelentős forrásokat vonna el az agráriumtól és vidékfejlesztéstől - közölte Nagy István agrárminiszter. A források csökkentése emellett nincs összhangban azzal az adminisztrációs tehernövekedéssel, amelyet a magyar gazdák számára okoz. Magyarországot hátrányosan érintené egyebek mellett a termeléshez kötött támogatások csökkentése, hiszen a versenyképesség megmaradásának feltétele az elmúlt években kiharcolt 13 plusz 2 százalékos támogatási szint megtartása - tette hozzá.

Május végén Finnország, Franciaország, Görögország, Írország, Portugália és Spanyolország képviselői aláírtak egy memorandumot, amelyben tiltakozásukat fejezték ki a tervezett csökkentés ellen. A dokumentumot azóta több ország is aláírta, ilyen Ciprus, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Románia és Szlovákia, emellett pedig Ausztria, Belgium, Észtország, Lettország és Szlovénia szóban fejezte ki támogatását. Olaszország egyelőre nem csatlakozott a fenti országokhoz, a költségcsökkentéssel kapcsolatos javaslatot azonban ők sem tartják megfelelőnek. 

Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos szerint ugyanakkor a bizottsági javaslat igazságos és ésszerű, mivel az Európai Unió hamarosan elveszíti az egyik legfőbb nettó befizető országnak számító Egyesült Királyságot. Ezen kívül más célokra is költeni kívánnak, ilyen a határvédelem vagy a védelempolitika. Hogan szerint a büdzsé növelése nélkül egyedül más szakpolitikák kárára lehetne bővíteni a KAP finanszírozását, erről azonban nem az Európai Bizottság, hanem a tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament fog dönteni.

A brüsszeli javaslat értelmében az EU következő többéves költségvetése 2018-as árakon összesen 1135 milliárd euró kötelezettségvállalást tenne lehetővé. A keretköltségvetést és az új szabályokat a tagországok kormányait képviselő tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. Magyarország számára a korábbinál 5 százalékkal kevesebb, 11,7 milliárd euró, azaz 3700 milliárd forint) mezőgazdasági támogatást irányozott elő az Európai Bizottság a 2021-2027-es időszakra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03