Új fejlemény: az Agrofert nem kap több agrártámogatást

MTI
A cseh állam egyelőre nem fizeti ki az Agrofert holdingnak a 2017 februárja után megítélt uniós mezőgazdasági támogatásokat - jelentette be Martin Sebestyán, az Állami Mezőgazdasági Intervenciós Alap (SZIF) igazgatója csütörtökön Prágában. Januárban az Európai Unió ellenőrei megállapították, hogy a korábban Andrej Babis tulajdonában lévő cégre a kormányfőnek továbbra is befolyása van, és befolyásolni tudja az uniós támogatások szétosztását. Részben emiatt kedden több mint százezren tüntettek Prágában, és a cseh kormányfő lemondását követelték.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sebestyán elmondása alapján megelőző intézkedésről van szó, és a döntés reagálás az Európai Bizottság második könyvvizsgáló jelentésére, amelyet Brüsszel szerdán adott át Prágának. A SZIF 2017 februárja után eddig 63 millió koronát fizetett ki 12 projekt támogatására az Agrofertnek. Sebestyán nem közölte, milyen nagy a további megítélt támogatások összege, amelyek kifizetését most leállították. 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az Európai Unió ellenőrei januárban jártak Prágában, ahol egy héten át vizsgálták az Agrofert holdingnak a múltban kifizetett uniós támogatásokat. Az Agrofert korábban Andrej Babis tulajdonában volt, de miután kormányfő lett 2017-ben, cégeit két vagyonkezelő alapba helyezte, hogy eleget tegyen a cseh összeférhetetlenségi törvénynek.

EZ IS ÉRDEKELHET
Az ellenőrök két jelentést készítettek. Az első könyvvizsgálói jelentés megállapította: az Agrofertnek juttatott támogatások azért sértik a törvényeket és előírásokat, mert Andrej Babisnak továbbra is befolyása van egykori cégére, kormányfőként befolyásolni tudja és befolyásolja az uniós támogatások szétosztását. Babis a jelentést tévesnek minősítette és elutasította. A bizalmas dokumentum ugyanakkor nyilvánosságra került, és Babis éles támadások kereszttüzében van a politikai ellenzék és a sajtó részéről. Ahogy azt az agrárszektor.hu megírta, kedden több mint százezren tüntettek Prágában, Babis lemondását követelték. A prágai lapok szerint nem kizárt, hogy Csehországnak az ügy kapcsán mintegy 450 millió koronát kell majd visszafizetnie az Európai Uniónak. A második jelentés, amelynek tartalma eddig nyilvánosan nem ismert, konkrétan csak az agráripari támogatásokkal foglalkozik. Miroslav Toman mezőgazdasági miniszter a jelentést pontatlannak és a cseh mezőgazdaság elleni támadásnak minősítette.

A jelentésben a miniszter családja is érintett az Agrotrade cég révén, amely édesapja és testvére tulajdona. Bár a dokumentum a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint azt nem írja, hogy Miroslav Toman is összeférhetetlenségi helyzetben lenne, a SZIF leállította az Agrotrade-nek megítélt állami támogatások kifizetését is. A hozzáférhető információk szerint mintegy hatmillió koronáról van szó. "A jelentésben említett projektek támogatását még miniszteri tisztségem előtt hagyták jóvá" - állította a miniszter újságírók előtt. 

Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Az Európai Bizottság a második jelentésben azt követeli, hogy Csehország fizesse vissza Brüsszelnek a 2017 februárja után az Agrofertnek kifizetett uniós támogatásokat. Konkrét összeg a dokumentumban állítólag nem szerepel. Andrej Babis miniszterelnök már korábban kijelentette, hogy Prága a megszabott idő alatt áttanulmányozza a könyvvizsgáló jelentéseket és válaszolni fog Brüsszelnek. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58