Újabb áfacsökkentés: eltűnik az importtej a boltokból?

agrarszektor.hu
Eltűnhetnek az importált tejek a magyar boltok polcairól, ha csökken az ESL és az UHT tejek áfája, és ezzel az áfacsalás egyik forrása is megszűnhet. Ha a parlament elfogadja az áfacsökkentéses javaslatot, jövő januártól valamennyi folyadék tej az 5 százalékos áfakulcs alá tartozik majd. A forint gyengülése ugyanakkor komoly hatással van a piacra, így lehetséges, hogy a hazai feldolgozóiparnak növelnie kell majd átadó árait a kereskedők felé.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Országgyűlésnek benyújtott adócsomagban szerepel az ESL és az UHT tejek áfacsökkentése - erősítette meg Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tejágazati egyeztetésén. Amennyiben a parlament elfogadja a javaslatot, jövő januártól valamennyi folyadék tej az 5 százalékos áfakulcs alá tartozik majd. Az államtitkár szerint így kiszorulhatnak az importált tejek a hazai kereskedelemből. 

A korábbi áfacsökkentéseknél a kiskereskedelmi láncok korrekt magatartást tanúsítottak, és az árcsökkenést teljes egészében továbbadták a vásárlóknak - mondta Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A szervezet 7 kiskereskedelmi lánccal kötött együttműködési megállapodást, és mindegyik vállalta, hogy az áfacsökkentést érvényesíti az eladási árakban - tette hozzá.

Az elmúlt egy évben közel 3 százalékkal nőtt a tejfelvásárlás az Európai Unióban, de Magyarországon ugyanebben az időszakban stagnálás mutatkozott - közölte Harcz Zoltán, a terméktanács ügyvezető igazgatója. A nyerstej hazai felvásárlási ára 2017 eleje óta stabilan literenként 95 forint körül alakul, de az utóbbi hetekben az európai piacokon tapasztalt áremelkedés és a forint gyengülése miatt egyre nő a nyomás a hazai feldolgozókon, hogy emeljék az átvételi árakat. Ez, illetve a villamos energia, a gáz és az üzemanyagok drágulása pedig indokolttá teszi, hogy a feldolgozóipar is növelje a kereskedők felé az átadói árakat.

A friss tej tavalyi áfacsökkentésének hatására csökkent a 1,5 százalékos zsírtartalmú UHT tejek hazai értékesítése, a friss tej eladások viszont növekedtek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?