Újabb élelmiszereket tiltottak ki az oroszok

MTI
Holnaptól nem engedik be Oroszországba a másodlagos marhahústermékeket, valamint a nyesedéket és a csontlisztet az európai uniós tagállamokból. A még augusztusban bevezetett, korábbi tiltólista kibővítésének hátterében - az orosz fél indoklása alapján - állategészségügyi okok állnak. A történtek hatására egy nagy nemzetközi hitelminősítő intézet lerontotta Oroszország hosszú távú devizaadósságára vonatkozó hitelminősítését.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Szergej Dankvert, az orosz mezőgazdasági minisztérium alá tartozó állat- és növényegészségügyi felügyelet (Roszszelhoznadzor) főállatorvosa elmondta, hogy az importtilalomra vonatkozó döntést meghozták, és az kedden hatályba is lép. A rendelkezés értelemszerűen érinti Magyarországot is.

A másodlagos marhahústermékeket, a fejet, lábakat, belsőségeket, valamint a húsnyesedéket az orosz húsfeldolgozó ipar hagyományosan importálja az uniós tagállamokból. Ezekre Oroszország nem is vezetett be embargót augusztus elején.

Az MTI értesülései szerint az orosz hatóság azt követően döntött a behozatali tilalomról, hogy Jevgenyij Nyepoklonov, Oroszország állategészségügyi főellenőre Litvániában tárgyalt Bernard Van Goethemmel, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatóságának vezetőjével.

Az orosz állat- és növényegészségügyi felügyelet főállatorvosa a döntés kapcsán arra hivatkozott, hogy hatóságuk több alkalommal kifogásolta az uniós másodlagos marhahústermékek és a nyesedék minőségét. 17 esetben megállapításra került, hogy tiltott anyagot használtak az Ausztriából, Magyarországból, Németországból, Dániából, Olaszországból és Lengyelországból származó termékekben. Az orosz ellenőrök Listeria baktériumot, ólmot, tetraciklint, szalmonellát, klóramfenikolt és kadmiumot találtak az uniós államokból importált áruban.

Szergej Dankvert közölte, hogy nem kaptak semmilyen megalapozott garanciát az Európai Uniótól a problémák kiküszöbölésére.

Mindeközben részben a tilalom kiterjesztésének, részben az elhúzódó orosz-ukrán válság hatására, "középtávon romló növekedési kilátásokra" hivatkozva a Moody's nemzetközi hitelminősítő leminősítette Oroszország besorolását.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?