Újabb munkaszüneti nap jöhet: 7 ezer magyar már döntött

2017. október 24. 11:33

Idén még nem, 2018-ban viszont már munkaszüneti nap lehet december 24-e. Ha november 28-ig összegyűlik a szükséges aláírás, népszavazást írnak ki. Így könnyen előfordulhat, hogy jövő karácsonykor öt napig pihenhetünk gondtalanul a családdal.

Május elején számoltunk be arról, hogy egy magánszemély,  Bíró Zoltán népszavazási kezdeményezést adott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, ezzel a kérdéssel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?

A kezdeményezéssel kapcsolatban sem a Kúriának, sem az Alkotmánybíróságnak nem volt ellenvetése, így november 28-ig kell 200 ezer aláírást összegyűjteni. Amennyiben ez megvan és az NVB hitelesíti az íveket, akkor ki kell írni a népszavazást.

A szakszervezetek támogatják az újabb munkaszüneti nap bevezetését. Október elején a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) jelentette be, hogy aktivistái valamennyi megyeszékhelyen gyűjtik az aláírásokat. A Magyar Időknek Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke is arról beszélt októberben, hogy egyértelműen támogatják a kezdeményezést, épp ezért a Munkástanácsok és a Liga Szakszervezetek is közös aláírásgyűjtést szerveznek.

Hétezer ember már döntött

Kíváncsiak voltunk, mit gondolnak olvasóink, szeretnék-e ha, december 24-e munkaszüneti nap lenne. Csaknem hétezer szavazat érkezett, a többség, 6265 ember, a válaszadók 90 százaléka azt válaszolta, szeretné, ha nem kéne 24-én dolgozni.

Mindössze 10 százalék, 706 válaszadó felelt nemmel a kérdésre.

Milyen hatása lenne az életünkre, ha munkaszüneti nap lenne 24-e?

Rengetegen vannak, akik az utolsó pillanatra hagyják a bevásárlást, mert az ünnepek közeledtével nagyon sok a munka, és egyszerűen nincs idejük, energiájuk boltba rohangálni. Számukra nem mindegy, el tudnak-e menni vásárolni még szenteste előtt. Hiszen az üzletek 25-én és 26-án is zárva lesznek.

Ha december 24-én sem nyithatnának ki, mivel a jelenlegi szabályok szerint munkaszüneti napon ezt kevés kivételtől eltekintve az üzletek nem tehetik meg, akkor bizony az ünnepi étkek és ajándékok vásárlása közepette három nap zárvatartással kell számolnunk.

Egyébként volt már ilyen, és azt is túlélték az emberek. 2015. december 24-én, csütörtökön ugyan 12 óráig nyitva lehettek a boltok, de december 25. és 26. pénteki és szombati napra esett, ezt követte a vasárnap, így három napig nem lehetett bevásárlolni.

Ha december 24-e munkaszüneti nap lesz, akkor a jövő évünk a következőképp alakul majd: 2018-ban december 24-e hétfőre esik, amit december 1-én kell ledolgozni, utána két nap pihenés következik, így az ünnepek után csak csütörtökön és pénteken kell dolgozni. A háromnapos karácsony előtt viszont épp hétvége lesz, vagyis

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

összesen öt napig pihenhetne a család gondtalanul.

Idén egyébként 24-e vasárnapra esik majd.

Már nagypénteken sem kellett dolgozni

Március 7-én az Országgyűlés munkaszüneti nappá nyilvánította nagypénteket, így idén április 14-től négynapos munkaszüneti ünneppé vált a húsvét. Így Magyarországon tizenegy olyan munkaszüneti nap lett, amelyek hétköznapra esnek, illetve eshetnek:

  • január 1-je,
  • március 15-e,
  • nagypéntek,
  • húsvéthétfő,
  • május 1.,
  • pünkösdhétfő,
  • augusztus 20-a,
  • október 23.,
  • november 1-je,
  • december 25-e
  • és 26-a.

Jövőre dúskálunk majd a hosszú hétvégékben

2018. január 1-től hatályos, de már nyilvános az NGM rendelete a munkaszüneti napok körüli munkarendről - írja az RSM Hungary blog. A 2018-as, naptár szerinti munkarendtől való eltéréssel járó munkarend a következőképpen alakul:

  • március 10., szombat - munkanap
  • március 16., péntek - pihenőnap
  • április 21., szombat - munkanap
  • április 30., hétfő - pihenőnap
  • október 13., szombat - munkanap
  • október 22., hétfő - pihenőnap
  • november 10., szombat - munkanap
  • november 2., péntek - pihenőnap
  • december 1., szombat - munkanap
  • december 24., hétfő - pihenőnap (?)
  • december 15., szombat - munkanap
  • december 31., hétfő - pihenőnap.

A fentiek alapján látszik, hogy három- vagy négynapos hétvégére esik majd a március 15., a húsvét, a május 1., a pünkösd, az augusztus 20., az október 23., november 1.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem