Vigyázat: arzénos rizs a polcainkon!

agrarszektor.hu
Arzénnal szennyezett rizst, illetve puffasztott rizstermékeket talált a Tudatos Vásárlók Egyesülete Magyarországon. A szennyezőanyag "csak" súrolta az európai uniós határértéket - közölte az egyesület az MTI-vel. Arzén az összes vizsgált termékben jelen volt, míg a higany, a kadmium és az ólom ritkábban fordult elő.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A közlemény szerint a Tudatos Vásárlók Egyesülete szupermarketben, illetve bioboltban kapható 23 különböző rizst és 10 féle puffasztott rizst vizsgáltatott meg laboratóriumban. Kiemelték, hogy a Goodfood Bio puffasztott rizsszelet tengeri sóval elnevezésű terméknél az arzénszennyezettség megközelítette a kilogrammonkénti 0,3 milligrammos határértéket, valamint, hogy aTesco Rice Cakes (Natur puffasztott rizsszelet) esetében is az átlagnál magasabb arzén- és a kadmium-szennyezettséget mutattak ki a vizsgálatok. Utóbbi szennyezőanyagok az unió által megszabott határérték felét érték el.

A higany a tesztelt termékek többségében nem volt jelen, ólmot csak a minták negyedében találtak, a kadmiumot viszont a legtöbb termékből kimutatták, arzént pedig mindegyik tartalmazott.

 

Az Olaszországból származó Riso scotti "A" minőségű hosszúszemű rizsnél és a Goodfood Bio puffasztott rizsszeletnél az arzén mennyisége megközelítette az európai uniós határértéket. Az egyesület ezért kikérte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakvéleményét a termékekről. A Nébih álláspontja szerint a két terméknél még magas rizsfogyasztás esetén sem tekinthető az arzén szervezetre gyakorolt káros hatása kiemelkedőnek. Az egyesület vizsgálatában a puffasztott rizsek közül a Hamlet és a DmBio terméke bizonyult a legjobbnak, mivel mindkettőnél alacsony volt az arzén- és kadmium-szennyezettség, higanyt és ólmot pedig egyáltalán nem mutattak ki bennük.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?