Visszakorrigálás és stabilizálódás aratás előtt

agrarszektor.hu
A nemzetközi gabonapiacokon az elmúlt néhány nap elsősorban az árak csökkenő tendenciáját erősítette. Vannak azonban olyan hírek is, amelyek azt vetítik előre, hogy az aratáskori árak a tavalyinál magasabb szintről indulhatnak - legalábbis a búzát illetően.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A május közepén lezajlott jelentős áremelkedés, ami a párizsi tőzsdén, a MATIF-on a búza esetében többéves árcsúcs elérését eredményezte, hirtelen mintegy lufi kipukkadt, és nagyot esett a jegyzés. Már a 2015. júliusi szinteket közelítették meg az árak, és szeptemberi szállításra 187 eurós szinten tetőztek tonnánként. Ez a néhány héttel korábbi 165 eurós árhoz képest akkora növekedés volt, hogy megkezdődtek a termelői eladások is, és ez vetett véget az áremelkedésnek.

Búza: stabilizálódó árszint

Ebben szerepe volt a dollár-euró árfolyam változásának is - jól látható volt, hogy a piacok a 200-205 USD/t (FOB tengeri kikötő) közötti szinteket fogadják el, és amíg 1 dollár 1,22 eurót ért, addig az európai kínálat nem volt versenyképes. Május végére az árfolyam 1,15 EUR/USD-re csökkent, és ezen a szinten hirtelen versenyképes lett az európai árszint is. Ebből kitűnik: az időjárás mellett kiemelkedő szerepet kaphat a devizapiac mozgása, most is ez tudta háttérbe szorítani az egyéb fundamentális tényezőket. Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy a 205 dolláros, egyéb származású búzára vonatkozó eladói ajánlatok euróban mérve nem 168, hanem 178 euró tonnánként. Magyar forintban, telephelyen értve ez már 45-46 ezer forint körüli értéket jelent.

Elfogadható lesz a betakarításkori ára (MTI Fotó: Sóki Tamás)

Az árak alakulásában természetesen nem volt elhanyagolható körülmény az sem, hogy a várható termésre vonatkozó előrejelzések némileg kedvezőbb helyzetet mutattak, és fontos tényezőként értékelhetjük azt is, hogy a tavalyi minőségi nehézségek után a kereskedők ismét bíznak a francia áruban. Ennek jele, hogy Algéria augusztusi szállításra 700 ezer tonna búzát vett meg két hete, és ezt követően júliusi szállításra is volt jelentős kötés, és megerősítették, hogy az is francia lesz.

Tavaly komoly fennakadást okozott, hogy nem tudott a szokott dinamizmussal elindulni az export az új termésből, és emiatt következett be a jelentős árcsökkenés, amit csak februártól korrigált a piac. Most "összeértek" a piaci árak, és ha az euró árfolyama nem fog jelentősen erősödni a dolláréval szemben, akkor folyamatos kiszállításokra lehet számítani. A betakarításkor jellemző kínálati nyomás így nem lesz olyan mértékű, hogy jelentős árcsökkenést indítson el, és bár a szezon végi átmenő készletek Európában nagyobbak, mint amit korábban vártak, így még ez sem fog feszültséget okozni. Mindezt berősíti, hogy az oroszországi bizonytalanságok mellett immár a német előrejelzés is csökkenő termésekről szól. Ez a kisebb kínálat szintén hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt három napban ismételten "zöldbe" borultak a képernyők, jelezvén: emelkednek a jegyzések.

Szója, kukorica: bizonytalan vámháború

Az elmúlt napokban a búza mellett a kukorica és a szója kissé háttérbe szorult, és főként az USA-beli jegyzések nem tudtak újra emelkedő pályára állni. Itt a jegyzések ismételten csak a korábbi szinteken vannak, sőt a kukorica esetében még azt sem érik el: a novemberi új termésre szóló jegyzés a két héttel ezelőtti csúcshoz képest közel 7 százalékot vesztett értékéből. A szója Chicagoban még a május közepén jegyzett szintek fölött van, de az elmúlt két hétben folyamatosan csökkent az árszint. Fontos kérdés az is, hogy mennyire lesz komoly Trump elnök vámháborújának végrehajtása. Voltak olyan információk, amelyek szerint valamiféle kompromisszum alakulhat ki, de ennek most megint csökkent az esélye azáltal, hogy az európai acél- és alumínium-szállításokra is életbe léptetik az importvámot az USA-ban. A valószínűbb forgatókönyv alapján a kereskedelmi csatornák részbeni újraszervezése egyre inkább indokoltnak látszik, és ez költségnövekedéssel járhat az exportőrök számára.

Napraforgó: az ukránok diktálnak

Az olajosmagvak piacát két hír is érzékenyen érintette az elmúlt napokban, de ellentétes, egymást kiegyenlítő hatással. A napraforgóolaj-készletek csökkenését eredményezheti, hogy Törökország a nyári hónapokra mérsékelte a napraforgóolaj vámját, és ezzel többlet-keresletet generált. Az európai piacokon kiegyenlített, stabil az egyensúly a növényi olajok esetében, a piacon csak a többi exportáló országhoz képest nagyobb készletekkel rendelkező Ukrajna jelenthet számára versenytársat. A Strategie Grains elemző cég adatai alapján az ukránoknak a 2017/18-as szezon végére 100 ezer tonnás készletük várható napraforgóolajból, ez a világon a legnagyobb készlet. Ukrajna dominanciája ebben a termékben is kiemelkedő: több mint 5 millió tonnás kivitele mindenképpen piacbefolyásoló szereppel bír. Az olajosmagvak idei árát befolyásolja, mennyire lesz agresszív az exportjuk. Az, hogy most az elemzések valamelyest szűkebb kínálatot valószínűsítenek, Európában támaszt jelenthet a belső áraknak.

Bidló Gábor, terménypiaci elemző
Prudens Ceres Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03