edvárd király_getty_editorial
Short

Rekordáron kelt el a botrányhős királyt ábrázoló ritka arany pénzérme

MTI
Portfolio
Egymillió fontért (394 millió forint) kelt el egy VIII. Eduárd brit királyt ábrázoló ritka arany pénzérme Londonban, elnyerve a minden idők legdrágább brit pénzérméjének címét.

A pénzdarab egyike azon hat érmének, amelyet a Királyi Pénzverde készített Eduárd 1936-os trónra lépésekor, és amelynek tömeggyártása 1937. január 1-jén kezdődött volna meg.

Az uralkodó azonban 1936 decemberében lemondott a trónról, hogy feleségül vegye Wallis Simpson többször elvált amerikai asszonyt. A pénzérmék tömeggyártására nem került sor és az elkészült darabok soha nem kerültek forgalomba.

Eduárd egyébként ragaszkodott ahhoz, hogy arca bal fele kerüljön fel az egy fontsterlinges aranypénzre, szakítva azzal a hagyománnyal, hogy minden új uralkodót az elődjével ellentétes irányba nézve örökítenek meg.

A 22 karátos aranyból készült érme valamivel kisebb és könnyebb, mint a modern egyfontos, átmérője 22 milliméter, súlya 7,98 gramm. A hat pénzérméből négyet múzeumok és egyéb intézmények őriznek, kettő magántulajdonban van.

Létezésükről nem sokan tudtak egészen 1970-ig, mivel a brit uralkodócsaládot annak idején mélyen megrázó botrány miatt elzárva tartották őket és nem képezték részét a Királyi Pénzverdéhez tartozó múzeum gyűjteményének.

A most gazdát cserélt pénzérmét a pénzverde kutatta fel az Egyesült Államokban és hozta vissza Nagy-Britanniába egy magángyűjtő számára.

VIII. Eduárd lemondása után a pár windsori hercegként és hercegnéként élt tovább. Elhagyták Nagy-Britanniát és Franciaországban telepedtek le. Ott éltek egészen halálukig, a windsori herceg 1972-ben, Simpson 1986-ban halt meg.

Címlapkép: Getty Images/Bettmann

koronavírus coronavirus virus
Koronavírus
szentendrei hév megálló
építőipar 2020 konferencia
vonatvasutmagyarshutter-20170719
GraphisoftPark
Népszerű