észak-korea
Short

Kitálalt Észak-Korea embertelen büntetőtáborairól a szökött disszidens

Portfolio
Szörnyű dolgokat mesélt Park Jeonmi, észak-koreai disszidens az ország büntetőtáborairól, ahol egykor édesapja és édesanyja is raboskodott. A rabok nem kapnak enni, rendszeresek a verések és kínzások és kifejezett célja a rezsimnek, hogy az elítélteket megfosszák minden emberi méltóságuktól. A legkegyetlenebb politikai táborokba már csak azért is be lehet kerülni egy életre, ha valaki véletlenül egy olyan újságpapírból sodor cigarettát, amelyen a bölcs vezér arcképe látható.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az észak-koreai disszidens Youtube-csatornáján mesél szülőhazája embertelen gulágrendszeréről. Mint ismerteti, háromféle tábort működtetnek az országban: munkatáborokat, börtöntáborokat és politikai koncentrációs táborokat.

Munkatáborba viszonylag könnyű kerülni, szinte minden apróbb bűncselekményért ilyen intézménybe zárják az embereket Észak-Koreában. Jellemzően egy fegyenc 6 hónaptól 2 évet tölt munkatáborban. A munkatáborba kerülést kommunista párttagok esetén nem szankcionálják a párttagság megfosztásával sem, a büntetésüket letöltők visszatérhetnek a társadalomba. Már itt sem etetik rendesen a rabokat, nem mosakodnak és még tisztavizet sem kapnak inni.

A börtöntáborokba kerülők már elveszik a párttagságukat, az őrök pedig mindent megtesznek azért, hogy az emberségüket is elveszítsék azok, akik itt raboskodnak. Park Jeonmi elmondta: a rabok például nem nézhetnek az őrök szemébe, mert ezért verés, kínzás jár. A börtöntáborok lakói minimális mennyiségű élelmiszert kapnak és rengeteget kell dolgozniuk, sokan belehalnak a terhelésbe.

A koncentrációs táborokba olyan emberek kerülnek, akik az észak-koreai politikai rendszer ellen vétettek, ez számít az országban a legsúlyosabb bűncselekménynek. Park Jeonmi kifejti a videóban, hogy nem arról van szó, hogy valaki például forradalmat szít, hanem olyan esetről is tud, hogy valaki véletlenül egy olyan újságpapírból sodort cigarettát, melyen a bölcs vezér képe volt látható és táborba zárták.

Hozzáteszi: ha egy észak-koreainak ég a háza, a családja védelménél is fontosabb, hogy az ország vezetőinek képeit kimenekítse az otthonából. Ha nem tudja megvédeni a képeket a tűzvésztől, a lakos családját három generációra visszamenőleg megbüntetik. A generációkra visszamenő büntetés megszokott Észak-Koreában, a videóban elmondja a disszidens, hogy ha valaki Dél-Koreába menekül, az ottmaradó családját internálják.  

A koncentrációs táborokból nem lehet kiszabadulni, ha valaki ide bekerül, egy életre bezárják. A jó magaviseletért maximum több étel jár, ami akkor is jutalom, ha valaki például beárulja az őröknek azt, ha egy rab szökni tervez. A raboknak olyan kevés élelmet adnak, hogy megeszik a patkányokat, a csótányokat és az állati ürüléket is. Az ENSZ szerint körülbelül 120 ezer ember él ilyen táborokban.

A táborba kerülés lehetőségével irányítja a lakosságot a rezsim és ezzel teszi őket 100%-ban engedelmessé – mondta el Park Jeonmi.

Park Jeonmi 2007-ben, 14 évesen szökött meg Észak-Koreából családjával. Édesapja embercsempészetért került büntetőtáborba, édesanyja pedig munkatáborban raboskodott. A kifejezetten politikai foglyoknak szóló koncentrációs táborok világához nincs személyes kötődés, ezt Jeonmi egy szökött fegyenc, Sin Donghjuk élményei alapján ismeri, aki 14-es tábor néven könyvet írt a politikai büntetőtáborok világáról.  

Címlapkép: Kerítés az Észak-Koreát és Dél-Koreát elválasztó határon. Fotó: Getty Images

bullbear
Meghökkentő tények, amiket szinte senki nem tud Elon Muskról
eurovaltdevizaarfolyamforintshutter-20170816
Körmére nézne az euróbevezetésre áhítozó országoknak az EKB új elnöke
Putyin: nem lesz más választása Oroszországnak, új atomfegyvereket kell fejlesztenie
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.
Infostart.hu