"Melyik bolygó ez?" - Videón az Amerikát riadóra kényszerítő kémléggömb

Portfolio
A Reuters közölte a napokban riadalmat keltő, Amerikai Egyesült Államok felett átrepülő kínai kémléggömbről készült felvételeket. Az amerikai polgárok a Holdhoz viszonyították az égbolton feltűnő eszközt, az egyik szemtanú pedig azt ismételgette: "Melyik bolygó ez?". A kémléggömb megihlette a Twitterezőket, annak feltűnését a Star Wars egyik legendás jelenetéhez hasonlítják.

Az Egyesült Államok kormánya észlelt és nyomon követ egy nagy magasságban repülő megfigyelő ballont, amely jelenleg az Egyesült Államok kontinentális része felett tartózkodik

- közölte csütörtökön Patrick Ryder dandártábornok, a Pentagon szóvivője.

Az amerikaiak mozgósították a vadászgépeket, de a katonai vezetők azt tanácsolták Joe Biden elnöknek, hogy ne lője le a léggömböt az égből, mert félő, hogy a törmelék biztonsági kockázatot jelenthet, és Biden elfogadta ezt a tanácsot.

Az alábbi felvételeket 2023. február 1-jén, szerdán készítették szemtanúk, amint a kínai kémléggömb a Montana állambeli Billings városa felett repült.

A felvételeken jól hallható, hogy a szemtanúk a Holdhoz viszonyítják az égbolton feltűnő eszközt, az egyik amerikai polgár pedig egyenesen azt kérdezi:

Melyik bolygó ez?

Az interneten azonnal megindult a Star Wars-tematikájú mémek gyártása, párhuzamot vonva az "Egy új remény" legendás jelenetével, amelyben Obi-Wan Kenobi így szól a feltűnő Halálcsillagot meglátva:

Ez nem hold! Ez egy űrállomás!

Pentagon szerint a kínai kémléggömb képes manőverezni és "megváltoztatta az irányt", miközben keletre tart az USA felett.

Ahogyan arról beszámoltunk, az incidens miatt Antony Blinken amerikai külügyminiszter elhalasztotta tervezett pekingi útját. Szintén megírtuk, hogy az amerikai védelmi minisztérium egy második kínai léggömböt észlelt pénteken, ezúttal Latin-Amerika felett.

Címlapkép forrása: Chase Doak via EYEPRESS via Reuters

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF