ATM helyett pénzpont, startup helyett innovállalat: új szavakat javasol a bankszövetség

2017. március 30. 08:20    
nyomtatás
 
A Magyar Bankszövetség a Pénz7 programsorozat kezdeményezőjeként és társszervezőjeként pályázatot hirdetett meg 5 kategóriában, 10 és 25 év közötti fiatalok részére. A pályázat során kiválasztott pénzügyi-gazdasági szakszavakra kerestek beszédes, a köznyelvben könnyen elterjeszthető elnevezéseket.

A zsűri az alábbi pályázatokat díjazta:
  • Az ATM elnevezés kategóriában a pénzpont elnevezés került ki győztesen. Az elnevezést Kovács Zoé Eszter adta be a pályázatra.
  • A prepaid bankkártya kategóriában a feltöltőkártya elnevezés került ki győztesen. Az elnevezést Balotai Márió adta be a pályázatra. A zsűri ugyanebben a kategóriában egy különdíj kiadásáról is döntött, a keretkártya elnevezés benyújtójának, Makszin Viviennek.
  • A startup elnevezés kategóriában az innovállalat elnevezés került ki győztesen. Az elnevezést Mózes Borbála adta be a pályázatra.
  • A csoportos beszedési megbízás kategóriában a rendszeres beszedés elnevezés került ki győztesen. Az elnevezést Lakatos Orsolya adta be a pályázatra.

A győztesek egy-egy táblagépet kaptak a sikeres pályázat elismeréseként. A POS elnevezés kategóriában a zsűri nem talált olyan pályázatot, melyet általános köznyelvi használatra megfelelőnek tart, és a kiírás szempontjaival egyezőnek lát.

A zsűri tagjai és a Magyar Bankszövetség ezúton kérik és javasolják a továbbiakban a kihirdetett, nyertes elnevezések széleskörű használatát.


A zsűriben a nyelvészeti sajátosságok, szabályok és tudnivalók figyelembe vételét a Magyar Tudományos Akadémia nyelvészeti szakértője biztosította, a pénzügyi szakmai álláspontokat a Magyar Nemzeti Bank és a GIRO Zrt, valamint a Mastercard bankkártya társaság mellett a kiíró Magyar Bankszövetség képviselte a pályázat során. A zsűriben a Pénz7 szervezőpartnereiként képviseltették magukat, így az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Pénziránytű Alapítvány, akik a köznyelvi és szakmai használat ötvözését is segítették munkájukkal.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

Fórum


2019.06.14 17:47

Ferenc pápa besokallt: emberiséget fenyegető katasztrófa a klímaváltozás

Lépésváltást szorgalmazott a globális felmelegedés okozta világméretű gazdasági-társadalmi válsággal szemben Ferenc pápa, aki a nemzetközi kőolaj- és gázvállalatok vezetőit fogadta a Vatikánban pénteken.... 
2019.06.14 20:59

Döntöttek: három év múlva elektromos autókkal versenyeznek a ralikrossz-világbajnokságon

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) sport világtanácsának pénteki döntése értelmében 2022-től elektromos autókkal versenyeznek a ralikrossz-világbajnokságon. Az FIA honlapjának közlése szerint... 
2019.06.12 11:29

Megtervezett egy tengeralattjáró autót a Tesla

Megtervezett egy tengeralattjáró autót a Tesla, hasonlót ahhoz, ami az 1977-es James Bond-filmben szerepelt - állította az innovatív autógyártó alapítója, Elon Musk a társaság tegnap megtartott éves rendes... 
2019.06.11 11:29

Kiderült: ritka betegséget gyógyít a kávé

Napi két eszpresszó hatásosságát sikerült egy véletlen teszttel alátámasztani: egy 11 éves francia kisfiú ritka, örökletes, gyógyíthatatlan betegségének, a diszkinéziának a tüneteit szüntette meg a kávé.... 
2019.06.13 18:00

A Nébih tűzgyújtási tilalmat rendelt el öt megyében

Péntektől tűzgyújtási tilalom lép életbe fokozott erdőtűz kockázat miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal... 
   
Jön a többi...
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír
Prémium