ATM helyett pénzpont, startup helyett innovállalat: új szavakat javasol a bankszövetség

2017. március 30. 08:20    
nyomtatás
 
A Magyar Bankszövetség a Pénz7 programsorozat kezdeményezőjeként és társszervezőjeként pályázatot hirdetett meg 5 kategóriában, 10 és 25 év közötti fiatalok részére. A pályázat során kiválasztott pénzügyi-gazdasági szakszavakra kerestek beszédes, a köznyelvben könnyen elterjeszthető elnevezéseket.

A zsűri az alábbi pályázatokat díjazta:
  • Az ATM elnevezés kategóriában a pénzpont elnevezés került ki győztesen. Az elnevezést Kovács Zoé Eszter adta be a pályázatra.
  • A prepaid bankkártya kategóriában a feltöltőkártya elnevezés került ki győztesen. Az elnevezést Balotai Márió adta be a pályázatra. A zsűri ugyanebben a kategóriában egy különdíj kiadásáról is döntött, a keretkártya elnevezés benyújtójának, Makszin Viviennek.
  • A startup elnevezés kategóriában az innovállalat elnevezés került ki győztesen. Az elnevezést Mózes Borbála adta be a pályázatra.
  • A csoportos beszedési megbízás kategóriában a rendszeres beszedés elnevezés került ki győztesen. Az elnevezést Lakatos Orsolya adta be a pályázatra.

A győztesek egy-egy táblagépet kaptak a sikeres pályázat elismeréseként. A POS elnevezés kategóriában a zsűri nem talált olyan pályázatot, melyet általános köznyelvi használatra megfelelőnek tart, és a kiírás szempontjaival egyezőnek lát.

A zsűri tagjai és a Magyar Bankszövetség ezúton kérik és javasolják a továbbiakban a kihirdetett, nyertes elnevezések széleskörű használatát.


A zsűriben a nyelvészeti sajátosságok, szabályok és tudnivalók figyelembe vételét a Magyar Tudományos Akadémia nyelvészeti szakértője biztosította, a pénzügyi szakmai álláspontokat a Magyar Nemzeti Bank és a GIRO Zrt, valamint a Mastercard bankkártya társaság mellett a kiíró Magyar Bankszövetség képviselte a pályázat során. A zsűriben a Pénz7 szervezőpartnereiként képviseltették magukat, így az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Pénziránytű Alapítvány, akik a köznyelvi és szakmai használat ötvözését is segítették munkájukkal.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

Fórum


2019.08.22 18:04

Egymillió eurót kap az, aki bebizonyítja, hogy Bielefeld nem létezik

Egy német város egymillió eurót (328 millió forintot) ajánlott fel annak, aki bebizonyítja, hogy nem létezik. Bielefeld illetékesei szerdán jelentették be, hogy egymillió euróval jutalmazzák azt, aki megcáfolhatatlan... 
2019.08.22 16:22

19 órás repülőútra küld embereket a Qantas hogy megvizsgálják, hogy hat az egészségre

Különleges tesztrepüléseket tervez az ausztrál légitársaság, a Qantas: Londonból és New Yorkból indítana Sydneybe gépeket. A 19 órás út célja, hogy megfigyeljék, milyen hatással van az emberi szervezet... 
2019.08.21 09:25

Mentsd meg a földet a klímaváltozástól: legyél vegán!

Elég látványosan beleállt az Economist a klímavédelem egyik legismertebb, de sokak által vitatott elméletébe: ha kevesebb húst és állati eredetű terméket fogyasztanánk, akkor az üvegház hatású gázok kibocsátása... 
2019.08.21 07:10

Veszélyes lett a Rám-szakadék

Hulló kövei miatt veszélyes lett a Rám-szakadék - írta a szerdai Magyar Hírlap. A lap szerint a Pilisi Parkerdő Zrt. bejelentette: fokozott óvatosságra inti a kirándulókat sziklaomlás miatt. Egyelőre... 
2019.08.22 08:14

Újabb kihívás Johnsonnak: megtagadták élettársától az amerikai vízumot

Boris Johnson brit kormányfő élettársától, Carrie Symondstól megtagadták az amerikai vízumot - jelentette a New York Post című amerikai napilap. A lap értesülései szerint Symondstól feltehetően azért... 
   
Jön a többi...
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír
Prémium