Sikkasztásért tartóztatták le a nyílt kormányzásért felelős volt orosz minisztert

MTI
2019. március 27. 20:13    
nyomtatás
 
Elrendelte egy orosz bíróság Mihail Abizovnak, a nyílt kormányzásért felelős volt miniszternek az előzetes letartóztatását szerdán. Az orosz hatóságok milliárdos sikkasztással és bűnszövetkezet létrehozásával vádolják a korábbi tárca nélküli minisztert.

Orosz sajtójelentések szerint Abizovot kedden vették őrizetbe Moszkvában, miután visszatért külföldről. A szerdai bírósági döntés értelmében a volt miniszter május 25-ig marad előzetesben.

Abizovot azzal vádolják, hogy cinkostársaival 4 milliárd rubelt (mintegy 17,5 milliárd forintot) sikkasztott el 2011 és 2014 között két energetikai részvénytársaságtól, az így szerzett pénzt pedig külföldre vitte és offshore számlákon helyezte el.

Az üzletember Abizov 2012 és 2018 között töltötte be a tárca nélküli miniszteri tisztséget, távozásával meg is szűnt a neki létrehozott pozíció. Az utóbbi hónapokban Olaszországban tartózkodott, sajtóértesülések szerint azért tért vissza Moszkvába, hogy választ adjon a vele szemben felmerült kérdésekre.

Politikai szerepvállalása előtt a RU-COM üzleti csoportot vezette, amelynek számos iparágban van érdekeltsége. A "meglopott" két energetikai cég is az üzleti csoport részét képezte.

A volt miniszter ártatlansága mellett kiállt Anatolij Csubajsz, a Rosnano nanotechnológiai cég vezetője, Alekszandr Volosin, az orosz elnöki hivatal egykori vezetője, Arkagyij Dvorkovics volt miniszterelnök-helyettes, Natalja Tyimakova, a VEB orosz állami befektetési bank elnöke és Csulpan Hamatova orosz színésznő. Roman Trocenko, a Novaport repülőtér-fejlesztési cég társtulajdonosa pedig 1 milliárd rubelt (nagyjából 4,3 milliárd forintot) ajánlott fel óvadékként a bíróságnak, hogy Abizov szabad lábon védekezhessen.

A törvényszék elutasította ezt, amit azzal indokolt, hogy a volt miniszter szabadlábon manipulálhatja a szemtanúkat, elrejthet vagy megsemmisíthet bizonyítékokat.

Az Abizov ellen felhozott vádakért 15-től 20 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki az orosz büntetőtörvénykönyv értelmében.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

Fórum


2019.06.25 20:22

Egyre népszerűbb az otthoni munka

Egyre több vállalat engedélyezi munkavállalóinak a távmunkát, az Egyesült Államokban már négymillió ember - a munkaerőpiac 3%-a - dolgozik otthonról. Egyes területeken több mint 50%-ot nőtt csak tavaly... 
2019.06.24 19:05

A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban. ... 
2019.06.25 09:58

A magyarok hűségesebbek, de azért elcsábíthatók

A 8%-os világátlaggal szemben kétszer olyan márkahűek a magyarok. Ugyanakkor több mint egynegyedük nyitottabban áll a korábban nem próbált termékek/márkák vásárlásához, mint öt évvel korábban, derül ki... 
2019.06.20 11:53

Öreg okostelefonokkal menthetik meg az esőerdőket

A régi okostelefonok és a mesterséges intelligencia kombinációjával harcolhat az emberiség az illegális esőerdő-irtások ellen. Egy kaliforniai nonprofit szervezet, a Rainforest Connection fejlesztésével... 
2019.06.24 10:14

Potom áron nyerhetsz szaúdi állampolgárságot - Van 60 millió forintod?

Most már van megoldás arra, hogy valaki végleges állampolgárságot szerezzen Szaúd-Arábiában: nem kell más ehhez, csak 800 ezer szaúdi riál, ami mintegy 213 ezer dollárnak felel meg, tehát alig több mint... 
   
Jön a többi...
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír
Prémium