<{* *}> <{* *}>
tel.: 36-1-472-2096 trader@portfolio.hu

Befektetési ötlet


Barát Szabolcs, CFA

Egis: 35% nyereség. Zsebre vágjuk?

2013. szeptember 25., szerda 13:15

A Portfolio TraderSzoba egy exkluzív INGYENES SZOLGÁLTATÁS, mely kizárólag a regisztrált tagok számára érhető el, az alábbi írás azonban minden Olvasónk számára hozzáférhető.

TraderSzoba REGISZTRÁCIÓ ITT!

Szeptember elején a kedvező fundamentális kép és az igen nyomott árazási szintek miatt nyitottunk vételi pozíciót az Egisben, mely a tegnap közzétett felvásárlási ajánlati árral számolva 37%-os profitot generált. Bár a jelenlegi piaci ár mindössze 1,6%-kal múlja alul az ajánlati árat, a pozíciót tartjuk és felajánljuk a papírokat a többségi tulajdonosnak.

Eredeti vételi ötletünk az alábbi volt:

Kereskedési összefoglaló - Egis vétel
  • vétel: 20500 Ft;
  • célár: 22400 Ft;
  • stop loss: 19800 Ft körül (az alacsony likviditás nyomán a személyes preferencia dönt);
  • hozam/kockázat arány: 1900 Ft (9,3%) / 700 Ft (3,4%) = 2,7.

2013.09.05. 10:18
Miért érdemes Egist venni?

Nem csak mi véltük olcsónak az Egis papírjait, hanem az 51%-os többségi tulajdonos Servier is, mely tegnap reggel 28000 Ft-os vételi ajánlatot tett az általa még nem birtokolt részvényekre. Mivel vételi pozíciónkat 20500 Ft-on nyitottuk, az ajánlati árral számolva 37%-os nyereséget érünk el.

A kérdés természetesen jelen pillanatban az, hogy:

1., meglévő pozíciónkat zárjuk, vagy fogadjuk el a vételi ajánlatot;
2., érdemes-e a jelenlegi piaci áron még vásárolni a részvényekből.

1., Mit tegyünk meglévő pozíciónkkal?

Meglévő pozíciónk stopját töröljük, hiszen az az ajánlat nyomán okafogyottá vált, a pozíciót pedig tartjuk és a papírokat felajánljuk. Ennek oka, hogy abban az esetben, ha a jelenlegi piaci árfolyamon adnánk el a részvényeket, akkor 1,6%-kal alacsonyabb hozamot tudnánk elérni, valamint még a 0,3%-os eladási jutalékot is ki kellene fizetnünk. Számításaink szerint az ajánlat során legkésőbb november 25-én kaphatjuk meg a részvények ellenértékét, azaz 2 hónap alatt 1,9, vagyis évesítve 11,4%-os hozamot buknánk el így, ami a jelenlegi betéti kamatokat, illetve rövid kötvényhozamokat tekintve meglehetősen magasnak tekinthető.

Szintén a pozíció tartását indokolja az, hogy egy kis esély azért mutatkozik arra, hogy az intézményi befektetők egy magasabb vételárat csikarnak ki a Servier-től, hiszen az árazási mutatók még a 28000 Ft-tal számolva is meglehetősen nyomottak. Főként igaz ez abban az esetben, ha a társaság igen jelentős, részvényenként 7800 Ft-os készpénz állományát, valamint az Actavistól várhatóan 3 éven belül érkező, papíronkénti 1000-1500 Ft-ot is figyelembe vesszük.

És főként akkor, ha a cég profit növekedési potenciálját is nézzük, hiszen a biotech sztori kapcsán jelentős nyereség növekedéssel számolnak az elemzők a következő évekre vonatkozóan.

Ez ellen a szcenárió ellen hat, hogy a Servier egyértelművé tette, hogy amennyiben eléri a 75%-os részesedést, a társaságot kivezeti a tőzsdéről, egy nem tőzsdei társaságban pedig az alapkezelők biztosan nem akarnak majd tulajdonosok lenni. Nem kizárt azonban, hogy - akárcsak a Graphisoft vételi ajánlat esetében - az Egis ajánlat során is kialakul az intézményi befektetők között egy együttműködés és nem kínálják fel részvényeiket megvételre. A Graphisoft esetében azonban az intézményi befektetőknek nem sikerült elérniük az ajánlat megemelését, ami az együttműködés sikeressége ellen hathat.

Van azonban egy fontos különbség a két eset között: az Egisben 4,7% körüli részesedéssel rendelkezik a magyar állam, melynek esetleges jelzése egy magasabb vételárra vonatkozóan minden bizonnyal elgondolkodtatná a Servier vezetőségét is, hiszen az állam kiszorítása az Egisből biztosan nem lenne barátságos lépés.

A mi szempontunkból a lényeg: a pozíció tartásával egy kis hozam (1,9, évesítve 11,4%) mellett egy megnövelt ajánlati árra vonatkozó opcióhoz is jutunk, ami véleményünk szerint jó üzlet.

Kereskedési összefoglaló - Egis stop törlés és ajánlat elfogadása
  • 20550 Ft-os stopunk törlése és az ajánlat elfogadása (28000 Ft-on);
  • az ajánlati árral számolt profit: 7500 Ft, 37%.


2., Érdemes-e még Egist venni?

A fenti gondolatmenet folytán érdemes lehet még Egist venni a piacon, bár a hozam a vételi jutalék miatt 2 hónapra 1,3%, azaz évesítve már csak 7,8%, ami már nem kiemelkedően attraktív, de a betét hozamoknál magasabb. Racionális lehet esetleg meglévő pénzpiaci alapokból átcsoportosítani és egy kissé alacsonyabb árfolyamon vételi megbízást adni a papírokra.

 

2013.11.05. 08:09
Egis részvényeinket a vételi ajánlat keretében felajánlottuk a Serviernek, így 36,6%-os hozamot értünk el a pozíción.

Egis - HOGYAN TUDOD KERESKEDNI?
Egis részvény. Befektetési hitellel is.
0,3% jutalékkal (min. 200 HUF)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

előző cikk nyomtatom következő cikk
A Befektetési ötletek befektetési megközelítése és a Portfolio.hu TraderSzoba által javasolt kereskedési elvek itt olvashatók.

Jogi Nyilatkozat

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az oldal üzemeltetője, szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.

A Portfolio TraderSzoba kiadója, a NET Média Zrt. azon tőzsdei és tőzsdén kívüli társaságokkal, amelyekkel kapcsolatos híreket, elemzéseket, interjúkat és egyéb írásokat megjelentet, üzleti kapcsolatot tarthat fenn akár közvetlenül, akár érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságán, leánycégén keresztül. Ezen üzleti kapcsolatban a NET Média Zrt. vagy leánycége lehet az érintett társaság megrendelője és szállítója egyaránt. Üzleti kapcsolatnak minősül bármely társaság számára történő real-time tőzsdei adatszolgáltatás nyújtása is.

A Portfolio TraderSzoba az általa közölt hírek, elemzések, interjúk és egyéb írások összeállítása során kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a felhasznált adatok hiteles, megbízható forrásból származzanak. Az adatok hitelességéért mindazonáltal a Portfolio TraderSzoba, illetve kiadója, a NET Média Zrt. nem vállal felelősséget.

A Portfolio TraderSzoba által közölt hírek, elemzések, interjúk és egyéb írások tájékoztató céllal készülnek, s befektetési ajánlást nem tartalmaznak.

A Portfolio TraderSzoba szerkesztőségének tagjai számára nem tiltott, hogy a tőzsdén saját nevükben kereskedjenek és tőzsdei vagy tőzsdén kívüli társaságok részvényeivel rendelkezzenek. Munkatársaink számára a tőzsdén történő tranzaktálás azért engedélyezett, mert meggyőződésünk szerint korrekt tájékoztatást és elemzést csak valós részvénypiaci tapasztalattal rendelkező személyek tudnak a részvénypiacról adni. A Portfolio.hu és a Portfolio TraderSzoba szerkesztőségi politikája alapján azonban az esetleges tőzsdei érdekeltség a szerkesztőségi munkatársak cikket, véleményét, tájékoztatását nem befolyásolhatja. Részvénytulajdonláson alapuló, esetleg részrehajló vagy megtévesztő tájékoztatást vagy véleményt a szerkesztőség bármely munkatársánál haladéktalanul súlyosan szankcionál.

A NET Média Zrt. bármely tőzsdei társaságban legfeljebb 1 db részvénnyel rendelkezik annak érdekében, hogy számára (munkatársa, mint meghatalmazott számára) a társaság közgyűlésén történő részvételi jog biztosítva legyen. Amennyiben bármely, a Portfolio.hu vagy a Portfolio TraderSzoba oldalain megjelent elemzés elemzője, szakírója az elemzéssel, véleménnyel érintett társaságban részesedéssel rendelkezik, ezt 0,01% pontossággal az elemzés vagy cikk alatt feltüntetjük.

Valamennyi, a Portfolio TraderSzobában megjelent vélemény, elemzés az azt elkészítő kolléga szakmai véleményét tükrözi, melyben objektív és szubjektív elemek egyaránt vannak. Az előbbiekre valamint a tőzsdei tranzakciók általános kockázatára tekintettel a NET Média Zrt. az egyes cikkekkel, elemzésekkel vagy az azokból származó információkra és véleményekre alapított ügyletekkel kapcsolatos semmilyen kárért vagy költségért felelősséget nem vállal.

A Portfolio TraderSzoba szerkesztősége.

Befektetési ötlet

Altria: jóárasított osztalékbajnok

Nagyobb támasz zónát közelít az árfolyam.

Day-trade ötlet

Kereskedési és befektetési ötletbörze - 2019.09.19.

Elemzések és kereskedési ötletek
 

Friss hírek