Durván levágták a Pest megyei cégek megújuló energiás EU-pályázati keretét
Uniós források

Durván levágták a Pest megyei cégek megújuló energiás EU-pályázati keretét

Portfolio
Az eddigi 11,76 milliárdról 7,8 milliárd forintra, azaz egyharmadával vágták a Pest megyei cégek megújuló energiás épületenergetikai fejlesztéseit támogató uniós pályázat keretét, így az eredetileg megcélzott 170-320 cég helyett mindössze 50-110 cég nyerhet támogatást – derült ki a hivatalos pályázati oldalon megjelent közleményből. Emiatt a fejlesztésekkel elérhető gazdasági hatásokat, azaz megcélzott indikátorokat is jócskán csökkentették, igaz az így felszabaduló támogatási keret más pályázatok fejlesztéseit támogathatja.
A kkv-k számára elérhető pályázati forrásokról is szó lesz a Hiventures és a Portfolio október 17-i közös tőkefinanszírozási konferencáján. További részletek:

A „Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban kombinált hiteltermékkel” című (VEKOP-5.1.1-5.1.2-16 kódszámú) felhívást csütörtökön módosították számos helyen és mivel már bezárt pályázatról van szó, így nagyon valószínű, hogy a mostani módosítások jórészt a benyújtott támogatási igényekhez, azok belső tartalmához igazodnak. A támogatott projektkereső adatbázis szerint egyébként utoljára idén július 15-én hoztak nyertes támogatói döntéseket ennél a pályázatnál.

Összességében az rajzolódik ki a mostani módosításokból, hogy a tervezettnél kisebb lett a vállalkozások felőli érdeklődés, hiszen a 11,76 milliárdos támogatási keretre összesen 10,31 milliárd forintos lett a benyújtott támogatási kérelmek összege (205 kérelmet nyújtottak be) és ezt, illetve a már benyújtott kérelmek minőségét látva jócskán vágott a kiíró a támogatási keretösszegen.

Mindezek eredményeként a 205 pályázóból várhatóan nagyon sokan nem nyernek majd, hiszen a most 7,8 milliárd forintra vágott támogatási keretből 6,5 milliárdot már egyébként is elosztottak 30 projektre.

A fennmaradó 1,3 milliárd forintnyi keretből várhatóan még néhány tucat cég fog nyerni és így jutunk el oda, amit a bevezetőben is jeleztünk, miszerint eredetileg 170-320 nyertes céggel számolt a kiíró, de a most módosított feltételek mentén mindössze 50-110 cég nyerhet.

Több százzal kevesebb cég nyerhet tehát 1,5-50 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást és 1,5-50 millió forintnyi hitelt, mint amivel eredetileg számolni lehetett.

Az aktuális kifizetési adatbázis szerint egyébként a 30 projektre megítélt 6,5 milliárd forintnyi támogatásból egyelőre csak 1,4 milliárd forintnyit fizettek ki és számukra, illetve a még bírálatra váró projektek számára kedvező hír lehet, hogy a projektek megvalósítási határidejét jelentősen kinyújtották.

Mivel a tervezettnél jóval kevesebb cég nyer a pályázat keretében, így a fejlesztésekkel elérhető gazdasági hatásokat (megcélzott indikátorokat) is jócskán csökkentették:

  • „Az üvegházhatású gázok becsült éves csökkenése” indikátor esetében 13 658,97 CO2 egyenérték tonna helyett az új kiírásban már 8 952,77 CO2 egyenérték tonna szerepel
  • A „További kapacitás megújuló energia előállítására” indikátor 9,57 MW-ról 5,24 MW-ra csökkent
  • „A megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség” vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatással indikátorok esetében a megcélzott érték mindkét esetben lefeleződött, azaz 0,04 PJ/év-ről 0,02 PJ/év-re csökkent.
  • Az „Energiahatékonysági fejlesztések által elért primer energia felhasználás csökkenés” mind a vissza nem térítendő, mind a visszatérítendő támogatással indikátor esetén még nagyobb mértékben: 0,04 PJ/év-ről 0,01 PJ/év-re esett
  • A fentiek mellett kissé furcsa, hogy „A vállalkozások épületeinek éves elsődleges energia-fogyasztásának csökkenése vissza nem térítendő támogatással” és visszatérítendő támogatással indikátorok nőttek 1 762 955,99 kWh/év-ről 1 888 881,42 kWh/év-re.
  • A „Primer energia felhasználás” indikátor esetében a célérték 1 335,41-ről 1 095,36-ra módosult
  • „A megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség a teljes bruttó energiafogyasztáson belül” indikátor 82,57-ről 117,08-ra ugrott.

A szóban forgó pályázat keretében egyébként legalább 10%-os saját forrással, egyszerűsített eljárással, egyablakos rendszerben igényelhető volt vissza nem térítendő támogatás valamint kölcsön. A pályázat pedig hozzájárul az épületek energiatakarékosságának és energiahatékonyságának megújuló energiaforrások felhasználásával történő javítására irányuló beruházások megvalósításához vissza nem térítendő támogatás és kölcsön formájában. Emiatt tehát a pályázat egyszerre szolgálja a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítését, a környezetterhelés és a felhasznált primer energia mennyiségének csökkentését, illetve a vállalkozások rezsiköltségekhez kötődő terheinek enyhítését.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
európai bizottság berlaymont