A kkv-kat támogatná pénzzel az új uniós biztosjelölt
Uniós források

A kkv-kat támogatná pénzzel az új uniós biztosjelölt

MTI
Új pénzügyi alap létrehozását fogja javasolni a kis- és középvállalkozások (kkv-k) piaci megjelenésének elősegítésére az új összetételű Európai Bizottságban az emberközpontú gazdasággal kapcsolatos tevékenységekért felelős portfólió élére jelölt Valdis Dombrovskis, aki erről keddi brüsszeli meghallgatásán beszélt.

Az ügyvezető alelnöknek jelölt Dombrovskis, aki a pénzügyi szolgáltatásokért felelős biztosi pozíciót is betölti majd, az Európai Parlament gazdasági és monetáris ügyekkel (ECON), valamint a foglalkoztatási és szociális ügyekkel (EMPL) foglalkozó szakbizottságai előtti meghallgatásán tervét azzal indokolta, hogy Európának szüksége van a kkv-k innovatív képességére és tehetségére.    

Dombrovskis hangsúlyozta, megfelelő pénzügyi alapok révén meg kell akadályozni, hogy a kkv-k távozzanak az Európai Unióból amiatt, hogy nehezen tudnak piaci finanszírozást szerezni. Támogatni kell tevékenységüket a tőkéhez jutás segítésével, könnyíteni kell számukra a banki hitelezést, és a kkv-k tőzsdére jutását is segíteni kell. Ehhez jól működő tőkepiaci unióra van szükség – mondta a politikus.    

Hangsúlyozta azt is, hogy új európai szintű szabályozásra van szükség a digitális, vagy virtuális valuták, például a Facebook tervezett kriptodevizája, a Libra megjelenése és használatát illetően a pénzügyi stabilitás és a befektetések védelme érdekében. Az Európai Uniónak a virtuális valuták szabályozása révén kell küzdenie a tisztességtelen verseny és a pénzügyi stabilitást fenyegető veszélyek ellen, a kiberbiztonság megteremtése érdekében.    

Dombrovskis szerint az uniónak újra kell gondolni a pénzmosás elleni fellépés kereteit a hatékonyság növelése érdekében. Nemzetközi partnerekkel együttműködve kell erősíteni a felügyeletet, az ellenőrzést és a végrehajtást határokon átnyúló módon is. Fontosnak nevezte továbbá, hogy a pénzmosás elleni feladatok felügyeletét és koordinációját egy uniós testület vállalja fel. Az adóparadicsomok elleni fellépést illetően azt hangsúlyozta, hogy átláthatóságra, a küzdelem kritériumainak bővítésére, és az elszámoltatás szigorítására van szükség. Már az Európai Bizottság javasolta eddigi fellépések érzékelhető változást eredményeztek a szürke zónába tartozó országokban, ahogy Európán belül is - tette hozzá.    

Dombrovskis kijelentette, Európa évtizedek óta a globális ipari vezető szerepet tölt be.    

Ennek fenntartása érdekében meg kell őriznünk az erős termelékenységet és versenyképességet, amelyhez hosszú távú stratégia kidolgozására van szükség egész Európa számára, hogy továbbra is az egyik legnagyobb ipari hatalom maradjon

- fogalmazott.    

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a világban és Európában jelentkező bizonytalanságok jelentős veszélyeket rejtenek az unió gazdaságára. Annak érdekében, hogy Európa gazdasága versenyképes maradhasson, egyebek mellett a digitalizálás és az innováció terén van szükség előrelépésre. Erős gazdasággal meg lehet őrizni Európa vezető szerepét a rendalapú társadalmak kialakítása terén a világban - tette hozzá.    

A társadalmi felzárkóztatással és az esélyegyenlőséggel összefüggésben elmondta, a migrációs hátterű emberek csoportját illetően nagyobb hangsúlyt kell fektetni egyebek mellett az oktatásra az integráció javítása, valamint gazdasági becsatornázásuk érdekében.    

Céljának nevezte továbbá, hogy költségvetési és gazdasági eszközökkel támogassa a zöld és digitális átállást, amely területekért az Ursula von der Leyen vezette, új uniós bizottságban Frans Timmermans és Margrethe Vestager ügyvezető alelnökök lesznek felelősek.    

Valdis Dombrovskis, korábbi lett kormányfő jelenleg az Európai Bizottságnak az euró és a társadalmi párbeszéd ügyében felelős alelnöke, a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős.

A címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
vonderleyen