Uniós források

Brexit: kiszivárgott az új brit terv, de ez is kevés lehet az áttöréshez

Portfolio
Elfogadták a britek, hogy az északír-ír határon tényleg nem jöhet létre vámhatár, és ezért módosítottak a javaslatukon – jelezte egy névtelenséget kérő uniós forrás a Reutersnek. Ez afelé mutat, hogy Észak-Írország mégsem lépne ki az Egyesült Királyság többi részével együtt a vámunióból, mint ahogy azt többször is megígérte Boris Johnson brit kormányfő; a módosított brit javaslat viszont elvezethet a Brüsszellel való alkuhoz. Egy másik EU-s forrás azonban arra figyelmeztetett: nem sok az esély arra, hogy a hónap végéig összejön az alku a módosított kilépési megállapodásról.
A Brexit kimeneteiről és a nagyfokú bizonytalanság hatásairól részletesen szó lesz a Portfolio október 16-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

Úgy tűnik, hogy az október 31-i Brexit-határidő által okozott időnyomás kimozdította az eddigi irányból a brit kilépési stratégiát és a legfrissebb információk afelé mutatnak, hogy Észak-Írország mégsem lépne ki az Egyesült Királyság többi részével együtt a vámunióból. Ha tényleg így lesz, akkor az Egyesült Királyságon belül jönne létre belső vámhatár és szabályozói különbség. Ennek eddig az ellenkezőjét tervezte a Johnson-kormány, mivel az északír-nagy-britanniai határon létrejövő vámhatárt/szabályozói különbséget eddig mereven elutasította az északír unionista párt (DUP), amelyre Johnson erősen támaszkodott a többségi kormányzáshoz, de péntek kora este már olyan információkat közölt a hírügynökség, hogy nem feltétlenül utasítaná el ezt az irányt a DUP, ha más megoldás nincs.

Márpedig úgy tűnik, hogy nincs és az is érdekes, hogy a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-párti tábora is azt érzékeltette: pragmatikusan igyekeznek hozzáállni ahhoz a tárgyalási eredményhez, amit Johnson ki tud harcolni az EU 27 másik tagállamával. Ez "kicsit" más hangvétel és felfogás, mint eddig képviseltek.

Az Európai Bizottság egyébként pénteken kiadott egy rövid közleményt, amelyben ismét tisztázta, hogy számára mik a legfontosabb szempontok az északír-ír határ kérdésében (szabad átjárhatóság, vámellenőrzés elkerülése és a közös piac integritásának megőrzése). Ennek mentén adott tehát felhatalmazást a 27 uniós nagykövet Michel Barniernek arra, hogy lefolytassa a következő napokban az intenzív tárgyalásokat a britekkel egy esetleg módosítandó kilépési megállapodáshoz. Ennek szövege hétfőre kész kell, hogy legyen, aztán kedden az EU-ügyi minisztereknek kellene jóváhagynia, hogy a csütörtök-pénteki EU-csúcson már az állam- és kormányfői szinten lehessen megkötni a megállapodást (a kilépési szövegben az északír-ír tartalékmegoldást szövegeznék át, ha tényleg lesz alku, és/vagy a politikai deklaráció szövegét).

Fontos azonban az is, hogy péntek délután egy EU-s forrás azt hangsúlyozta:

nem ad túl sok esélyt annak, hogy a hónap végéig összejönne a módosított megállapodás.

Ezzel együtt azért fokozott a bizakodás a pénz- és tőkepiacokon, hogy valami elindult és a következő napokban mégis összejöhet egy olyan alku, amely mellett a brit parlament által is ratifikált megállapodás mellett lépne ki október végén éjfélkor az Egyesült Királyság az Európai Unióból. A font péntek kora este is 1,27 közelében mozog a dollárral szemben, azaz háromhavi csúcson maradt a továbbra is nagyfokú bizonytalanság mellett.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
mutragya mezogazdasag gazar