FONTOS Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?
Brexit: nincs még reális brit terv, esti ultimátumot kapott Johnson az EU-tól
Uniós források

Brexit: nincs még reális brit terv, esti ultimátumot kapott Johnson az EU-tól

Portfolio
Bár biztató híreket kaptam az ír miniszterelnöktől a brit miniszterelnökkel folytatott tegnapi egyeztetés után, ezidáig London nem nyújtott be reális és működőképes új Brexit-javaslatot – hűtötte le a kedélyeket az Európai Tanács elnöke a Reuters tudósítása szerint.

A ciprusi látogatáson tartózkodó Donald Tusk azt is kijelentette: mivel szorít az idő, így ha a britek ma estig nem állnak elő egy reális és működőképes javaslattal, akkor esélytelen, hogy a jövő heti EU-csúcson szentesíthessék az esetleges módosított kilépési megállapodást.

Tusk szerint mindezek fényében nincs garancia arra, hogy összejön az EU-brit alku a Brexit módosított paramétereiről, így kvázi arra sincs garancia, hogy megállapodással tud kilépni az Egyesült Királyság az EU-ból.  

A tegnapi ír-brit miniszterelnöki találkozó pozitív üzenetei (van ösvény, ami elvezethet az új megállapodásig) kéthetes csúcsra erősödött estére a font a dollárral szemben 1,2470-nél, majd Tusk első üzenetei hatására hirtelen esett, aztán gyorsan tovább erősödött. Jelenleg már 1,2530-nál jár a font a dollárral szemben, ami háromhetes csúcsot jelent. A piacok a jelek szerint bíznak abban, hogy a háttérben, a mai újabb brüsszeli egyeztetésen igenis összejöhet egy módosított brit kilépési megállapodás, igaz ennek tartalma egyelőre teljesen homályos. Ma találkozik a brit és az EU Brexit-ügyi főtárgyalója a részletek pontosítása érdekében, illetve az EU-tagállamok nagykövetei is összeülnek egyeztetni a friss fejleményekről.

Azt, hogy továbbra is benne van a levegőben a megállapodás nélküli brit kilépés, Franciaország Európa-ügyi minisztere a France Inter rádióban is elmondta ma. Az MTI tudósítása szerint a Brexittel kapcsolatban Amélie de Montchalin úgy vélte: ezen a ponton valószínűnek tűnik Nagy-Britannia megállapodás nélküli kilépése abban az esetben, ha London nem törekszik a kompromisszumra. Hozzátette: még mindig van esély megállapodásra, és Michel Barnier, az EU főtárgyalója és a londoni kormányt képviselő Stephen Barclay pénteken is folytatja a lehetőségek feltérképezését.

Amélie de Montchalin hangsúlyozta, hogy az unió nem fog engedni azokból az elvekből, amelyeket két és fél évvel ezelőtt rögzített a Brexittel kapcsolatban.

Békét akarunk Írországban, meg akarjuk védeni a vállalatainkat a tisztességtelen versenytől, és kiegyensúlyozott kapcsolatokat szeretnénk Nagy-Britanniával

- fejtette ki a francia miniszter. De Montchalin szerint az október 31-i kilépési határidő továbbra is életszerű, és nem lát arra elfogadható okot, hogy miért kellene még több időt adni Londonnak a kiválásra. 

Címlapkép forrása: Andrew Parsons - Pool/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megindult Izrael kegyetlen megtorlása: egyszerre több vörös vonalat is átléptek

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Enrico Letta és Charles Michel