Uniós források

Brexit: nincs áttörés, sokat kell még dolgozni a megállapodásig

Portfolio
|
MTI
A pénteken elkezdett intenzív Brexit-tárgyalások vasárnapig nem hoztak áttörést, és mind a londoni kormány, mind az Európai Bizottság egybehangzóan azt kommunikálta vasárnap kora este, hogy sokat kell még dolgozni azért, hogy új/módosított megállapodást lehessen elérni a brit kilépés kapcsán, miközben az idő szorít.
A Brexitről és az általa okozott nagyfokú bizonytalanságról bőven lesz szó a Portfolio október 16-i Budapest Economic Forum konferenciáján. További részletek:

Ezt mondja a londoni kormány

Előbb Boris Johnson brit miniszterelnök szóvivője nyilatkozott, aztán az Európai Bizottság oldalán jelent meg egy közlemény az aktuális helyzetről és a kilátásokról. Johnson vasárnap tájékoztatta kormányának tagjait az Európai Unióval folyó tárgyalásokról és ennek kapcsán a Downing Street szóvivője azt mondta, hogy a kormányfő a kabinetülésen megerősítette: látható a megállapodáshoz vezető út, de még mindig sok a teendő, mire ennek az útnak a végére lehet jutni.

A londoni miniszterelnöki hivatal illetékese szerint Johnson kifejtette minisztereinek azt is, hogy lát lehetőséget olyan megállapodásra, amely tiszteletben tartja az észak-írországi megbékélési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki egyezményt, ugyanakkor nem tartalmazza azt a tartalékmegoldást (backstop), amelynek célja az ír-északír határon - éppen e megállapodás egyik fő vívmányaként hosszú ideje nem létező - fizikai ellenőrzés visszaállításának elkerülése. A brit kormány álláspontja szerint a londoni parlament által háromszor is elvetett eredeti Brexit-megállapodás backstop-záradéka kikezdi az Egyesült Királyság területi és gazdasági integritását.

Ezt pedig a Bizottság

Még nagyon sok munka van hátra a Nagy-Britannia európai uniós tagságnak megszűnéséről (Brexit) Brüsszel és London között folytatott tárgyalásokon - közölte az Európai Bizottság rövid közleményében vasárnap.

A tájékoztatás szerint Michel Barnier, az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója hétvégi tárgyalásait követően vasárnap délután tájékoztatta az unióban maradó 27 tagország Európai Unió mellé rendelt képviseleteinek vezetőit a megbeszélések állásáról. Az Egyesült Királysággal folytatott, szakértői szintű egyeztetéseket konstruktívnak minősítette.

Barnier vasárnap este tájékoztatást ad az Európai Parlament illetékes, Brexit-tárgyalásokért felelős csoportjának, kedden pedig - a tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó luxembourgi tanácsülésén - az unióban maradó tagországok, az EU27-ek minisztereinek - közölték. A technikai szintű megbeszélések Brüsszel és London között hétfőn folytatódnak - tették hozzá.

A névtelen forrás pedig ezt

A tárgyalás részleteit ismerő uniós diplomata tájékoztatása szerint

nincs áttörés a hétvégi tárgyalásokon, az intenzív megbeszélések folytatódnak. A helyzet különösen nehéz, mivel csak néhány nap van hátra az EU-tagországok csütörtökön kezdődő csúcstalálkozójáig. Ha a brit kormány megoldást akar, gyorsan kell cselekednie - tette hozzá.

Előzmények

Brüsszeli diplomáciai források pénteken közölték, hogy intenzív tárgyalások kezdődnek a felek között az Egyesült Királyság rendezett kilépésének feltételeiről. Az Európai Bizottság megerősítette a híreket. Michel Barnier pénteken csaknem három órán át tárgyalt Stephen Barclay brit Brexit-ügyi miniszterrel Brüsszelben.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
eu-zaszlo-magyar-zaszlo-europai-unio-europai-parlament-valasztas-europai-parlamenti-valasztas-2024-es-europai-parlamenti-valasztas