Uniós források

Letette az esküt az új Európai Bizottság

MTI
Hivatali esküt tett az Európai Unió Bírósága előtt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a biztosi testület tagjaival együtt Luxembourgban hétfőn.

A ceremónián jelen volt Henrik luxemburgi nagyherceg, valamint Fernand Etgen, a nagyhercegség képviselőházának elnöke és Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök is.

Az esküt minden uniós biztos az anyanyelvén mondta el. A szöveg szerint a brüsszeli bizottság elnöke és a biztosok kötelezettséget vállaltak arra, hogy hivatali kötelezettségeik teljesítése során tiszteletben tartják az uniós szerződéseket és az Európai Unió Alapjogi Chartáját. Feladataikat teljes mértékben függetlenül, az unió általános érdekében eljárva látják el. Ennek során nem kérnek, és nem fogadnak el utasításokat semmilyen kormánytól, intézménytől, szervtől vagy más szervezettől. Tartózkodnak a hivatali kötelezettségeik jellegével vagy feladataik ellátásával összeegyeztethetetlen bármilyen cselekedettől.

A biztosok kijelentették azt is: tudomásul veszik, hogy az Európai Unió működéséről szóló szerződés értelmében hivatali kötelezettségeiket minden tagállamnak tiszteletben kell tartania, és nem kísérelhetik meg, hogy az uniós bizottság tagjait feladatuk ellátása során befolyásolják.

Kötelezettséget vállaltak továbbá arra is, hogy hivatali idejük alatt és annak lejárta után tiszteletben tartják a hivatalukból eredő kötelezettségeket, és különösen azt, hogy megbízatásuk megszűnését követően feddhetetlenül és tartózkodóan járnak el kinevezések vagy előnyök elfogadásával kapcsolatban.

Az új összetételű Európai Bizottság - amelyet a korábbi német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen vezet - december elsején lépett hivatalba. Magyar tagja, Várhelyi Olivér a szomszédság- és bővítéspolitikáért felel.

Az EU-t elhagyni készülő Egyesült Királyság már nem nevezett meg jelöltet, így a bizottság 27 tagú.

Az Európai Bizottság legfőbb feladata, hogy a "szerződések őreként" betartassa a közösségi jogot, emellett ez az egyetlen intézmény, amely javaslatokat tehet új uniós jogszabályok megalkotására. A brüsszeli testületbe minden tagállam kormánya egy-egy főt jelölhet, akik aztán kinevezésüket követően szigorúan nem hazájukat képviselik, hanem az összeurópai érdeket kötelesek szem előtt tartani, munkájukat függetlenül kell végezniük.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
európai bizottság berlaymont