Kiszámolták, ki jár jól a Brexittel
Uniós források

Kiszámolták, ki jár jól a Brexittel

Portfolio
Öttel több képviselője lesz az Európai Néppártnak az Európai Parlamentben a britek január 31-i kilépése és az így megüresedő 73-ból 27 mandátum tagállamok közötti újraelosztásának következtében. Az EPP mellett csak a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia növeli majd képviselőinek számát a frissített, 705 tagú EP-ben, mindenki más rosszabbul jár majd - írja a Bruxinfo.

A politikai centrumhoz tartozó parlamenti frakciók közül egyedül az Európai Néppárt jár jól a brit kilépés miatt szükségessé vált mandátum-újraelosztással. Az EP belső kutatóintézete kiszámolta, hogy az egyes frakciókra milyen hatással lesz a 73 brit képviselő távozása és 27 mandátum újraelosztása 14 tagállam között. (A fennmaradó 46 képviselői helyet a későbbi bővítésekre tartalékolja az EP, amelynek így a létszáma átmenetileg 705-re csökken). Az aktualizált számokat Jaume Duch, az Európai Parlament szóvivője tette közzé Twitter-oldalán. 

Az EPP lesz a legnagyobb nyertes, mivel a britek lelépésével nem veszít helyet, viszont öt új mandátumot jelent majd számára a bővülés. A néppárti frakció létszáma így 182-ről 187 főre nő majd. A legnagyobb frakción kívül csak a szélsőjobboldali, radikálisan eurószkeptikus Igazság és Demokrácia (ID) tesz majd szert az eddiginél több képviselőre, 73-ról 76-ra nő a létszám. 

A legnagyobb veszteséget a függetleneknek kell majd elkönyvelniük, akik nem alkotnak önálló frakciót, viszont a Nigel Farage-féle Brexit-pártiak eddig a függetlenek között foglaltak helyet. A Brexit után az előrejelzés szerint 26 fővel, 27-re csökken majd a függetlenek létszáma a Parlamentben. 

  • A második legnagyobb pártcsoport, a Szocialisták és Demokraták létszáma 154 főről 148-ra olvad. Érdekesség, hogy az EP-n belüli relatív arányuk a hatfős veszteség ellenére még javulni is fog (20 és félről 21 százalékra). 
  • A centrumpártok közül a liberálisokat (Renew) éri majd a legnagyobb veszteség: 11-gyel lesznek kevesebben, int jelenleg (108 helyett 97 tag).
  • Az európai zöldek is buknak 7 képviselőt (74-ről lemennek 67 főre).
  • A brit konzervatívokat is sorai között tudó Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csak három helyet veszítenek (65 helyett 62 fős frakció),
  • míg az Egyesült Baloldal egy mandátumnak lesz kénytelen búcsút mondani. 

A korábbi megállapodás értelmében a brit kilépés után Franciaország és Spanyolország plusz 5, Olaszország és Hollandia (3-3), Írország plusz 2, Svédország, Ausztria, Dánia, Finnország, Szlovákia, Horvátoszág, Észtország, Lengyelország és Románia 1-1 további képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. 

Magyarországot nem érinti a kiigazítás, így továbbra is 21 képviselője lesz. 

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
mutragya mezogazdasag gazar