Kiderült, mi lesz abban a brüsszeli jelentésben, amin az EU-pénzeink múlnak
Uniós források

Kiderült, mi lesz abban a brüsszeli jelentésben, amin az EU-pénzeink múlnak

Portfolio
Az eddigi jelzésekkel ellentétben nem tavasszal, hanem az év második félévben, a német EU-elnökség alatt teszi közzé az Európai Bizottság a minden tagállamra kiterjedő új jogállamisági jelentését, ami ráadásul nem három, hanem négy témára fókuszál majd – írja a Bruxinfo egy szerdai szakértői vitán elhangzott információk alapján. A magyar kormány tart ettől a jelentéstől, mert annak tartalma kihathat a 2021-2027-es EU-pénzek kifizetésére is, igaz az illetékes uniós biztos azt mondta: nem biztos, hogy a két téma összekötéséből tényleg lesz valami, hiszen egyhangú döntés kell róla.

Az összefoglaló legfontosabb információi saját kiegészítéseinkkel:

  • Vera Jourová, a jogállamiságért felelős bizottsági alelnök azt mondta, hogy nem tavasszal, hanem csak az év második felében várható az új jogállamisági jelentés, amely minden tagállamban egységes elvek mentén értékeli a helyzetet
  • A korábbi jelzésekkel ellentétben a jelentés négy kérdéskörre fókuszál majd. A három már eddig is ismert terület: az igazságszolgáltatás függetlensége, a korrupció elleni fellépés határozottsága és a sajtószabadság állapota. A Bizottság negyedikként a tagállamok alkotmányos garanciáiról is összehasonlító elemzést készít majd, jórészt megfelelve a magyar és lengyel részről gyakran felhozott kettős mérce vádjára.
  • Jourová azonban leszögezte: nem az a lényeg, hogy egy országban van-e alkotmánybíróság vagy sem (a magyar kormány tavaly azzal támadta a jogállamisági kérdésben határozottan fellépő finn soros EU-elnökséget, hogy ott nincs is alkotmánybíróság – a szerk), hanem az, hogy ahol nincs ilyen, ott is léteznek-e más ellensúlyok a rendszerben és a jelentés erre kíván fókuszálni majd. 
  • Emmanuel Crabit, az igazságügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatóság jogállami ügyekben illetékes igazgatója azt mondta a lapnak: a külön-külön országjelentések helyett egyetlen, de valamennyi országot magába foglaló jogállami jelentés készül majd, és ezek minden ország esetében rávilágítanak majd a kiugró, „jelentős” fejleményekre.
  • Az igazgató hozzátette: miközben minden országot egyenlő mércével mérnek majd, az eljárás alá vont tagállamok esetében nincs kizárva, hogy alaposabb és terjedelmesebb értékelést tartalmaz majd a jelentés. Azt is jelezte: az éves jelentés a pozitív oldalakra is felhívja majd a figyelmet. 
  • Az Európai Bizottság és az Európai Parlament részéről az a várakozás, hogy az éves jogállamisági jelentés az elkészülte után a tagállamok elé kerül megvitatásra; ezt a magyar kormány határozottan ellenzi – jegyzi meg a lap. 
  • Az EU-pénzek kifizetésének jogállamisági feltételekhez kötése kapcsán Vera Jourová emlékeztetett rá, hogy bár a jogállamisági rendeletről elvileg minősített többséggel dönthetnének a tagállamok (így a magyar és lengyel ellenkezés ellenére is átmehet – a szerk.), ám mivel a rendelet része a 2021-2027-es keretköltségvetésről szóló tárgyalásoknak, ezért a kormányfők egyhangú döntésétől függ, hogy lesz-e belőle valami. 
  • Emmanuel Crabit nem lát direkt összefüggést a jogállami feltételrendszer és a 7-ik cikk szerinti eljárás között, vagyis a kifizetések esetleges felfüggesztése vagy csökkentése nem lehet semmiképpen sem automatikus azon az alapon, hogy egy tagállammal szemben már folyik a 7-es cikk szerinti eljárás.

Ez tehát azt jelenti, hogy az EU-pénzek kifizetésének esetleges korlátozása csak az Európai Bizottság jogállamisági értékelésén múlna, illetve azon, hogy a 2021-2027-es költségvetésbe illeszkedő jogállamisági feltételrendszert egyhangúan elfogadják-e a tagállamok.

Vera Jourová szerint folytatni kell mind Magyarországgal, mind Lengyelországgal szemben a 7-ik cikk szerinti eljárást és szerinte nem igaz az, hogy ne lenne ezeknek hatása a kormányok magatartására, mert valószínű példaként hozta fel azt, hogy a magyar kormány visszavonta a közigazgatási bíróságok létrehozásáról szóló törvényjavaslatot. Ezt emelte ki 

Az elmúlt napokban megszaporodtak a magyar jogállamiság témájáról szóló hírek, hiszen múlt héten az EP-ben volt egy szavazás róla, ami után Orbán Viktor elmondása szerint a Fidesz egy centire volt attól, hogy kilépjen az Európai Néppártból. Azóta kiderült, hogy milyen feltételt kaphat a magyar kormánypárt azért, hogy visszaállítsák a tagságát a néppártban:

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
eu-csúcs, uniós csúcs, uniós csúcstalálkozó, európai tanács, európai unió tanácsa