Új EU-s pályázat jön az állattartó telepek fejlesztésére
Uniós források

Új EU-s pályázat jön az állattartó telepek fejlesztésére

Portfolio
A közelmúltbeli itthoni madár- és sertésinfluenza járványok után ma elindult a „Baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése” című (VP2-4.1.1.7-20 kódszámú) uniós pályázat tervezetének társadalmi egyeztetése a hivatalos pályázati oldalon közzétett rövid bejegyzés alapján. A szakmai válaszokat február 18-án várják a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban, a 2 milliárd forintos keretösszegű pályázat pedig várhatóan április 24-én nyílik majd meg.

Mi a pályázat célja?

A „Baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése” című (VP2-4.1.1.7-20 kódszámú) felhívás tervezete alapján a különböző járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenésének kockázata számos technológia alkalmazásával csökkenthető, ezek beszerzésének, kiépítésének elősegítése a felhívás alapvető célja.

A felhívás a járványügyi kockázatok által leginkább sújtott és a fejlesztésekkel leghatékonyabban védhető telepekkel rendelkező sertés és baromfi ágazat számára kínál támogatási lehetőséget.

A beruházások, fejlesztések támogatására nem csak a versenyképesség növelésének alapvető eszközeként lehet tekinteni, hanem olyan lehetőségként, amelyek révén az állattartók képesek napjaink egyik legégetőbb problémakörére, az állategészségügyi kockázatokra ésszerű válaszokat adni. A különböző járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenésének valószínűsége számos elérhető technológia alkalmazásával csökkenthető - olvasható az indoklásban.

Néhány fontosabb jellemző

A pályázati tervezet alapján néhány lényeges információ:

  • A felhívás feltételeinek megfelelő projekteket maximum 20 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítik
  • A felhívásnak 2 célterülete van, ezek együtteséből adódik a 2 milliárd forintos keretösszeg
  • Az első célterület („Baromfitartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése”) 1 milliárdos kerete 3 részre oszlik, a második célterület (“Sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése”) keretében szintén 1 milliárd forint vehető igénybe 3 megjelölt témára.
  • Két önállóan támogatható tevékenység van a pályázatban: 1.) A járványvédelemhez kapcsolódó építéssel járó tevékenységek - Állattartó telepi épületek, építmények építése, kialakítása, felújítása, átalakítása. 2.) Építéssel nem járó, a járványvédelemhez kapcsolódó eszközök, gépek beszerzése - Állatbetegségek kockázatát csökkentő eszközök, gépek beszerzése.
  • A 2 milliárd forintos támogatás az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) és Magyarország költségvetéséből történik, a támogatott projektek várható száma 200 – 250 db.
  • A tervezet jelenlegi állapota szerint a támogatási kérelmek benyújtására 2020. április 24. naptól 2022. április 25. napjáig lesz majd lehetőség szakaszos benyújtás keretében.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Bernd Wüstneck

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
eu-zaszlo-magyar-zaszlo-europai-unio-europai-parlament-valasztas-europai-parlamenti-valasztas-2024-es-europai-parlamenti-valasztas