Matolcsy György is keményen beleszállt a négy fukarba
Uniós források

Matolcsy György is keményen beleszállt a négy fukarba

Portfolio
A múltbeli hallgatólagos alku, a jelenlegi helyzet és a jövőbeli trendek szemszögéből megközelítve is keményen bírálta mai posztjában Matolcsy György jegybankelnök a „nyugati álláspontot”, lényegében a négy fukar tagállamot, amiért a 2021-2027-es uniós költségvetési vitában múlt pénteken befeszültek és ez végül az alku elmaradásához vezetett. Szerinte kimondható, hogy „igazságtalan, ezért az EU jövője szempontjából hibás a mostani uniós költségvetési alkudozásban mutatott nyugati álláspont”.

Matolcsy György 8 pontba szedve vezeti le azt, hogy szerinte miért hibás a nyugati álláspont a múltbeli hallgatólagos alkuk, a jelenlegi gazdasági helyzet és a jövőbeli trendek szemszögéből is az EU közös költségvetése kapcsán. Amint ma mi is megírtuk: az osztrák, dán, holland és svéd vezető kitartott azon álláspontja mellett, hogy az EU közös költségvetésének kötelezettségvállalási plafonja ne legyen a közösség bruttó nemzeti jövedelme 1,03%-ánál magasabb, miközben a kompromisszumos javaslat 1,07% körül lett volna, az Ambiciózus Európa Barátai névre átkeresztelt országcsoport pedig 1,16%-ot kért, hiszen ennyi a britek nélkül számított mostani büdzsé.

Amint rámutattunk: a négy fukarnak mondott tagállam érvelése nehezen védhető és ellentmondásos, mert miközben Európa mellett elkötelezettségüket hangsúlyozzák nagy közös célokkal, aközben a brit kilépés árnyékában jóval kisebb EU-s büdzsét szorgalmaznak.

Éppen ezt és közben az EU-s közös piacból és uniós pályázatokból való masszív nyereségüket kritizálja a négy fukarnak mai posztjában Matolcsy György is. Az utolsó pontjában pedig az alábbiakat is leszögezi:

Az igazi félreértés, valójában dráma az, hogy korunkban az alapvető erőforrások bőségére és nem szűkösségére lehet/kell építeni. Aki a pénzforradalom korában pénzbőség helyett fukar, az nem csupán a fösvénység bűnébe esik, hanem óriásit hibázik.

Végül azzal zárja gondolatait a magyar jegybankelnök, hogy a jogi szaknyelv az igazságtalan elosztáson alapuló szervezetet „societas leoninának”, „oroszlántársaságnak” hívja, nem Európai Uniónak és ezzel utalt a posztja címére is.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
eu-zaszlo-magyar-zaszlo-europai-unio-europai-parlament-valasztas-europai-parlamenti-valasztas-2024-es-europai-parlamenti-valasztas