Lemondásra szólította fel Merkelt a Financial Times
Uniós források

Lemondásra szólította fel Merkelt a Financial Times

Portfolio
Minél előbbi lemondásra szólította fel Angela Merkel német kancellárt a Financial Times hasábjain Tony Barber, a lap újságírója, mert szerinte ez lenne az ország és a sokféle problémával küzdő kontinens érdeke is.

A kedd késő este publikált véleménycikkben Barber amellett érvel, hogy bárhova nézünk Európában, mindenhol csak bajt látunk (menekültválság a görög-török határon, kudarcba fulladt egyeztetés a 2021-2027-es EU-s költségvetésről, rontott gazdasági növekedési kilátások), és mindez összességében azt jelenti, hogy Merkel elvesztette varázsát minden olyan fontosabb területen, ahol korábban Európa legbefolyásosabb embereként még sikereket tudott felmutatni.

A szerző szerint Merkel teljesítményének mérlege mind külpolitikai, mind belpolitikai, mind pedig gazdasági fronton vegyes, azaz a sikerek mellett vannak igenis neki felróható hibák, problémák, amelyek végső soron európai szinten is éreztetik hatásukat.

Merkel korábban már világossá tette, hogy a legkésőbb 2021 őszén esedékes német parlamenti választásokkor távozik posztjáról és visszavonul a politikától is, de az FT publicistája szerint jobb lenne sokkal hamarabb lemondania Merkelnek, hogy a berlini politikai válság ne akadályozza tovább se az ország fejlődését, se Európa sokasodó gondjainak megoldását. Európának ugyanis erős berlini vezetésre, kezdeményezőkészségre, és az innovációban, versenyképességben lemaradt Németország újult lendületére van szüksége. Ehhez viszont egy új kancellárra is szükség van, aki a Merkel-féle egyensúlyozó, óvatos hozzáállást (ami végül a varázsa után sokféle problémához, a német belpolitikai rendszer évtizedek óta nem látott mértékű széttöredezéséhez vezetett) felváltja. 

Angela Merkel 2005 novembere óta tölti be kancellári tisztségét és a szerző megjegyzi: Németország elmúlt 7 évtizedének történelme jól mutatja: nem könnyen válik meg posztjától egy-egy kancellár, hiszen 70 év alatt Merkel csak a nyolcadik ilyen vezető.

A szerző felemlegeti a németek által okozott problémák között azt, hogy elakadt az eurózóna bankunió harmadik pillérének számító közös betétbiztosítási rendszer, mert a németek késleltetik ezt, miközben Európa legkevésbé nyereséges és leginkább széttöredezett bankrendszerével rendelkeznek.

A véleménycikkben a szerző mindezek miatt kijelenti:

Minden megkérdőjelezhetetlen eredménye ellenére Merkel elvesztette varázsát. Minél tovább marad a posztján, annál inkább megkérdőjelezhetővé válik az öröksége.

Tony Barber szerint minél hamarabb meg kell találni Merkel utódát. Kitér a cikkben a CDU április 25-re kitűzött előrehozott kongresszusára, amelyen a Merkel által is támogatott Armin Laschetet mondja esélyesnek a CDU új elnöki tisztségére (aki akár később kancellárrá is válhat) és sürgeti, hogy a németek már jövő év elején urnához járulhassanak egy előrehozott parlamenti választáson, ne várjanak jövő őszig.

Címlapkép forrása: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az infláció felfalja a megtakarításainkat - Hogyan védekezzünk ellene?
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
eu-zaszlo-magyar-zaszlo-europai-unio-europai-parlament-valasztas-europai-parlamenti-valasztas-2024-es-europai-parlamenti-valasztas