Megvizsgálja Brüsszel a magyar koronavírus törvényt és átdolgozza az új EU-s költségvetést
Uniós források

Megvizsgálja Brüsszel a magyar koronavírus törvényt és átdolgozza az új EU-s költségvetést

Portfolio
Az Európai Bizottság jogállamisági szempontú vizsgálat alá vonja a magyar parlament által hétfőn délután elfogadott, éjjel már hatályba is lépett felhatalmazási törvényt, amely határozatlan időre rendeleti kormányzást vezetett be Magyarországon – jelezte a Bruxinfo összefoglalója szerint az Európai Bizottság igazságügyi biztosa. A testület egyébként tegnap azt is elmondta, hogy a koronavírus válság miatt átdolgozza a 2021-2027-es uniós költségvetési javaslatát is, azaz új keretekről fognak majd szavazni az év későbbi részében az állam- és kormányfők, nem arról, amiről február végén már egy kétnapos EU-csúcson próbáltak megállapodni.

Éberen figyel Brüsszel

Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, Didier Reynders a Politicónak nyilatkozott és többek között azt mondta még a magyar parlament tegnap délutáni szavazása előtt, hogy „Meg fogjuk vizsgálni, hogy a rendkívüli törvénykezés összhangban van-e a jogállamiságra vonatkozó európai normákkal”. „Kíváncsiak vagyunk arra, hogy minden tagállamban, így nyilvánvalóan Magyarországon is, lehetséges-e időkorlátot szabni, amit aztán parlamenti döntéssel meg lehetne hosszabbítani. Ellenőrizni fogjuk az elfogadott szöveget és amennyiben szükséges, kezdeményezést teszünk” – jelezte.

Az Európai Bizottság hétfőn a magyar miniszterelnöknek arra a múlt pénteki állítására is reagált, miszerint az EU segítségnyújtás helyett inkább akadályozná a járvány elleni magyar erőfeszítéseket. 

Eric Mamer, a testület szóvivője emlékeztetett az Európai Bizottság és az EU által az elmúlt napokban meghozott döntésekre, köztük az uniós költségvetési szabályok rugalmassá tételére, vagy arra a döntésre, ami alapján Magyarország 5,6 milliárd eurónyi strukturális alapot mozgósíthat egészségügyi, munkaerőpiaci és a kkv-kat segítő intézkedésekre. 

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy ezeket a döntéseket két egymást követő videókonferencián a tagállamok vezetői (köztük a magyar miniszterelnök) is egyhangúlag jóváhagyták. „Senkit sem akadályozunk a megfelelő intézkedések elfogadásában. Arra azonban éberen ügyelünk, hogy ezek az intézkedések valamennyi politikai területen érvényes uniós sztenderdeken alapuljanak” – tette hozzá Eric Mamer. 

Átdolgozzák a 2021-2027-es EU-költségvetési tervet is

Az Európai Bizottság hétfőn megerősítette, hogy az európai intézmények és főleg az Európai Bizottság által kidolgozandó válságkilábalási terv szükségessé teszi a következő többéves keretköltségvetésről szóló javaslat módosítását annak érdekében, hogy a járvány lecsengése után az európai gazdaság minél gyorsabban visszazökkenhessen a normális kerékvágásba. A terven a munka már elkezdődött, de a testület egyelőre nem kívánt további részleteket elárulni. 

Azt ugyanakkor Ursula von der Leyenre hivatkozva megerősítették, hogy a Bizottság zászlóshajó-projektjének számító európai zöld megállapodás és a digitális átállás a majdani gazdaságkonszolidációs tervnek is két központi eleme lesz. „Nem látunk ellentmondást a kiadások válság által megkövetelt újrafókuszálása és a Bizottság politikai prioritásainak követése között” – szögezte le az intézmény szóvivője.

Javult a határokon a helyzet

Brüsszelben azt is elmondták, hogy a zöld folyosók megnyitásának köszönhetően a hét végére látványosan javult a helyzet az EU belső határain, ahol az elmúlt hetekben és napokban hozott határlezárási intézkedések jelentős fennakadáshoz vezettek az áruforgalomban. A Bizottság műholdas eszközökkel követi a helyzet alakulását, megállapítva, hogy például a német-francia, vagy a német-osztrák határon 10 percre csökkent le a kamionok és gépjárművek várakozási ideje. A korábban problematikusnak ítélt szlovák-magyar és magyar-román határon is javult a helyzet, ahol a korábbi 20 kilométeres sorokat 4 kilométerre sikerült a Bizottság szerint lecsökkenteni, bár ez az utóbbi esetében még mindig 2 órás várakozást jelent. 

Az Európai Bizottság hétfőn új gyakorlati iránymutatást adott ki annak biztosítására, hogy az Unión belül ingázó munkavállalók, különösen azok, akik a koronavírus megfékezésében kulcsfontosságú szerepet töltenek be, akadálytalanul eljuthassanak munkahelyükre. E munkavállalók közé tartoznak többek között az egészségügyi és élelmiszeripari ágazatban, valamint az egyéb alapvető szolgáltatások terén, például a gyermek- vagy az idősgondozásban dolgozók, továbbá a létfontosságú közüzemi személyzet tagjai.

A Bizottság felkéri a tagállamokat, hogy a zökkenőmentes határátlépést segítő egyedi és gyors eljárások kialakításával, többek között az egészségügyi szűrővizsgálatok megfelelő mértékű alkalmazásával tehermentesítsék az ingázó munkavállalókat. Az iránymutatás egyértelműen rögzíti azt is, hogy a tagállamoknak – a munkavállalók fent említett kategóriáin túl – minden határ menti ingázó számára lehetővé kell tenniük az átkelést, amennyiben az adott ágazatban való munkavégzés továbbra is engedélyezett a fogadó tagállamban.

Ami az idénymunkásokat, különösen a mezőgazdasági ágazatban dolgozókat illeti, a tagállamoknak a válság következtében fellépő munkaerőhiány kezelése céljából egyeztetniük kell egymással, hogy pontosan mely szakmai területeken szorulnak segítségre, valamint ki kell alakítaniuk a szóban forgó munkavállalók zökkenőmentes határátlépéséhez szükséges egyedi eljárásokat.

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az infláció felfalja a megtakarításainkat - Hogyan védekezzünk ellene?
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
aranyrudak