Megvizsgálja Brüsszel a magyar koronavírus törvényt és átdolgozza az új EU-s költségvetést
Uniós források

Megvizsgálja Brüsszel a magyar koronavírus törvényt és átdolgozza az új EU-s költségvetést

Portfolio
Az Európai Bizottság jogállamisági szempontú vizsgálat alá vonja a magyar parlament által hétfőn délután elfogadott, éjjel már hatályba is lépett felhatalmazási törvényt, amely határozatlan időre rendeleti kormányzást vezetett be Magyarországon – jelezte a Bruxinfo összefoglalója szerint az Európai Bizottság igazságügyi biztosa. A testület egyébként tegnap azt is elmondta, hogy a koronavírus válság miatt átdolgozza a 2021-2027-es uniós költségvetési javaslatát is, azaz új keretekről fognak majd szavazni az év későbbi részében az állam- és kormányfők, nem arról, amiről február végén már egy kétnapos EU-csúcson próbáltak megállapodni.

Éberen figyel Brüsszel

Az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, Didier Reynders a Politicónak nyilatkozott és többek között azt mondta még a magyar parlament tegnap délutáni szavazása előtt, hogy „Meg fogjuk vizsgálni, hogy a rendkívüli törvénykezés összhangban van-e a jogállamiságra vonatkozó európai normákkal”. „Kíváncsiak vagyunk arra, hogy minden tagállamban, így nyilvánvalóan Magyarországon is, lehetséges-e időkorlátot szabni, amit aztán parlamenti döntéssel meg lehetne hosszabbítani. Ellenőrizni fogjuk az elfogadott szöveget és amennyiben szükséges, kezdeményezést teszünk” – jelezte.

Az Európai Bizottság hétfőn a magyar miniszterelnöknek arra a múlt pénteki állítására is reagált, miszerint az EU segítségnyújtás helyett inkább akadályozná a járvány elleni magyar erőfeszítéseket. 

Eric Mamer, a testület szóvivője emlékeztetett az Európai Bizottság és az EU által az elmúlt napokban meghozott döntésekre, köztük az uniós költségvetési szabályok rugalmassá tételére, vagy arra a döntésre, ami alapján Magyarország 5,6 milliárd eurónyi strukturális alapot mozgósíthat egészségügyi, munkaerőpiaci és a kkv-kat segítő intézkedésekre. 

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy ezeket a döntéseket két egymást követő videókonferencián a tagállamok vezetői (köztük a magyar miniszterelnök) is egyhangúlag jóváhagyták. „Senkit sem akadályozunk a megfelelő intézkedések elfogadásában. Arra azonban éberen ügyelünk, hogy ezek az intézkedések valamennyi politikai területen érvényes uniós sztenderdeken alapuljanak” – tette hozzá Eric Mamer. 

Átdolgozzák a 2021-2027-es EU-költségvetési tervet is

Az Európai Bizottság hétfőn megerősítette, hogy az európai intézmények és főleg az Európai Bizottság által kidolgozandó válságkilábalási terv szükségessé teszi a következő többéves keretköltségvetésről szóló javaslat módosítását annak érdekében, hogy a járvány lecsengése után az európai gazdaság minél gyorsabban visszazökkenhessen a normális kerékvágásba. A terven a munka már elkezdődött, de a testület egyelőre nem kívánt további részleteket elárulni. 

Azt ugyanakkor Ursula von der Leyenre hivatkozva megerősítették, hogy a Bizottság zászlóshajó-projektjének számító európai zöld megállapodás és a digitális átállás a majdani gazdaságkonszolidációs tervnek is két központi eleme lesz. „Nem látunk ellentmondást a kiadások válság által megkövetelt újrafókuszálása és a Bizottság politikai prioritásainak követése között” – szögezte le az intézmény szóvivője.

Javult a határokon a helyzet

Brüsszelben azt is elmondták, hogy a zöld folyosók megnyitásának köszönhetően a hét végére látványosan javult a helyzet az EU belső határain, ahol az elmúlt hetekben és napokban hozott határlezárási intézkedések jelentős fennakadáshoz vezettek az áruforgalomban. A Bizottság műholdas eszközökkel követi a helyzet alakulását, megállapítva, hogy például a német-francia, vagy a német-osztrák határon 10 percre csökkent le a kamionok és gépjárművek várakozási ideje. A korábban problematikusnak ítélt szlovák-magyar és magyar-román határon is javult a helyzet, ahol a korábbi 20 kilométeres sorokat 4 kilométerre sikerült a Bizottság szerint lecsökkenteni, bár ez az utóbbi esetében még mindig 2 órás várakozást jelent. 

Az Európai Bizottság hétfőn új gyakorlati iránymutatást adott ki annak biztosítására, hogy az Unión belül ingázó munkavállalók, különösen azok, akik a koronavírus megfékezésében kulcsfontosságú szerepet töltenek be, akadálytalanul eljuthassanak munkahelyükre. E munkavállalók közé tartoznak többek között az egészségügyi és élelmiszeripari ágazatban, valamint az egyéb alapvető szolgáltatások terén, például a gyermek- vagy az idősgondozásban dolgozók, továbbá a létfontosságú közüzemi személyzet tagjai.

A Bizottság felkéri a tagállamokat, hogy a zökkenőmentes határátlépést segítő egyedi és gyors eljárások kialakításával, többek között az egészségügyi szűrővizsgálatok megfelelő mértékű alkalmazásával tehermentesítsék az ingázó munkavállalókat. Az iránymutatás egyértelműen rögzíti azt is, hogy a tagállamoknak – a munkavállalók fent említett kategóriáin túl – minden határ menti ingázó számára lehetővé kell tenniük az átkelést, amennyiben az adott ágazatban való munkavégzés továbbra is engedélyezett a fogadó tagállamban.

Ami az idénymunkásokat, különösen a mezőgazdasági ágazatban dolgozókat illeti, a tagállamoknak a válság következtében fellépő munkaerőhiány kezelése céljából egyeztetniük kell egymással, hogy pontosan mely szakmai területeken szorulnak segítségre, valamint ki kell alakítaniuk a szóban forgó munkavállalók zökkenőmentes határátlépéséhez szükséges egyedi eljárásokat.

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
berlaymont európai bizottság eu európai unió jogállamisági eljárás