európai uniós zászló európai bizottság
Uniós források

Hatalmas hitelcsomagot kap a koronavírus miatt 15 EU-tag, Magyarország egyelőre lemaradt a listáról

Portfolio
Közzétette ma a javaslatát az Európai Bizottság arra, hogy mely tagállamok mekkora kölcsönt kapjanak a tavasszal a koronavírus miatt létrehozott szükséghelyzeti munkaerőpiaci támogatási alapból (SURE). A javaslat 15 tagállamnak nyújtandó 81,4 milliárd eurós pénzügyi támogatásról szól, ez megy tehát a tagállamokat tömörítő Tanács elé elfogadásra. A listán egyelőre nincs rajta Magyarország, mert Portugáliával együtt az ő kérelmüket még vizsgálja a Bizottság, és rövidesen bejelenti majd a döntést. Várhatóan Magyarország is kap majd jelentős hitel alapú forrást, hiszen a 100 milliárd eurós elméleti keretből most csak 81,4 milliárd eurót allokált a Bizottság.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Mi a javaslat lényege?

A mai közlemény szerint az Európai Bizottság a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszköz (SURE) keretében 15 tagállamnak nyújtandó 81,4 milliárd eurós pénzügyi támogatásról szóló határozatjavaslatokat terjesztett a Tanács elé. A SURE eszköz meghatározó elemként épül be abba az átfogó uniós stratégiába, amely a koronavírus-járvány összefüggésében a polgárok védelmét és a pandémia súlyos társadalmi-gazdasági következményeinek enyhítését célozza. Az eszköz az Európai Tanács által a munkavállalók, a vállalkozások és az országok védelme érdekében elfogadott három biztonsági háló egyike.

Amint a Tanács jóváhagyja a mostani javaslatokat, a tagállamok kedvező feltételek mellett nyújtott uniós kölcsönök formájában juthatnak hozzá a pénzügyi forráshoz. Ezek a kölcsönök segítenek kezelni a munkahelyek megőrzését célzó nemzeti közkiadások hirtelen megugrását. Konkrétan ahhoz járulnak majd hozzá, hogy a tagállamok fedezni tudják a csökkentett munkaidős foglalkoztatás nemzeti rendszereinek finanszírozásához, valamint a koronavírus-világjárvány nyomán bevezetett hasonló intézkedésekhez közvetlenül kapcsolódó költségeket, különösen az önálló vállalkozók esetében.

A javaslat értelmében Belgium, Bulgária, Csehország, Görögország, Spanyolország, Horvátország, Olaszország Ciprus, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia kaphat egyelőre forrást, közülük Olaszország 27,4 milliárd eurót, Spanyolország pedig várhatóan 21,3 milliárd eurót.

A SURE keretében az uniós tagállamoknak összesen legfeljebb 100 milliárd euró összegű pénzügyi támogatás nyújtható. Portugália és Magyarország már benyújtotta hivatalos kérelmét, ezek értékelése még folyamatban van. A Bizottság szerint a Portugáliának és Magyarországnak nyújtandó támogatásról szóló javaslat hamarosan előterjesztésre kerül – emeli ki a bizottsági közlemény. Azok a tagállamok, amelyek még nem igényeltek hivatalosan támogatást, ezt továbbra is megtehetik.

Az ITM államtitkára egyébként éppen ma jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg a kormány a rövidített foglalkoztatás melletti támogatási programjait, mert úgy látja, hogy folyamatosan javul a munkaerőpiaci helyzetkép:

Mi ez a SURE?

A koronavírus-járvány elleni válaszintézkedések részeként a Bizottság 2020. április 2-án javaslatot tett a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszköz (SURE) létrehozására. A Tanács 2020. május 19-én elfogadta a SURE létrehozásáról szóló rendeletet.

Az egyes tagállamoknak a garancia teljes összegéhez való hozzájárulása megfelel az Európai Unió teljes bruttó nemzeti jövedelmén (GNI) belüli, a 2020. évi uniós költségvetésen alapuló részarányuknak. Ez alapján Magyarország a teljes 100 milliárd eurós elméleti keret kissé kevesebb, mint 2%-át kellene nyújtania.

A SURE eszköz keretében a tagállamoknak nyújtott kölcsönöket a tagállamok által önkéntes alapon vállalt garanciák fogják fedezni. A Bizottság várakozásai szerint hamarosan lezárul a tagállamok és a Bizottság közötti garanciamegállapodások véglegesítésének folyamata.

Címlapkép forrása: Getty Images

charles michel európai tanács elnök
lovrencsics ferencváros fradi foci
bika3
koronavírus kamera maszk covid-19
putyin shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
charles michel európai tanács elnök