porto csucstalalkozo nyilatkozat210508
Uniós források

EU-csúcs: júniusban jön az uniós oltásigazolás, elfogadták a szociális nyilatkozatot és 8 év után folytatják az EU-India tárgyalásokat

Portfolio
MTI
A pénteken Portóban rendezett szociális konferencia után szombaton elfogadták az uniós tagállami vezetők az ún. portói szociális nyilatkozatot, amelyben a 27 állam- és kormányfő újfent hangsúlyozta a szociális jogok európai pillérének fontosságát a koronavírus-válságból való kilábalás során és a nemek közötti foglalkoztatási, bér- és nyugdíjkülönbség megszüntetésének fontosságát is. A kétnapos informális EU-csúcs második napján, szombaton videón keresztül bekapcsolódott a tanácskozásba az indiai miniszterelnök is, és ezen a találkozón eldöntötték a vezetők, hogy a 2013-ban megszakadt szabadkereskedelmi tárgyalásokat folytatják. A szombati ülésnap utáni záró sajtótájékoztatón az Európai Bizottság elnöke és az Európai Tanács elnöke további fontos üzeneteket hangsúlyozott, így például kiderült az is, hogy júniusban jön az uniós digitális oltásigazolvány.

Újraindultak az EU-India szabadkereskedelmi tárgyalások

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Portóban, az uniós szociális csúcstalálkozót követően szombaton azt közölte, hogy a Narendra Modi indiai miniszterelnökkel videókapcsolaton keresztül folyatott megbeszélésen az EU és India megállapodott abban, hogy folytatja a szabadkereskedelmi megállapodásról szóló, 2013-ban felfüggesztett tárgyalásokat. Megjegyezte, hogy az EU és India között "szoros a kapcsolat, de rengeteg kiaknázatlan lehetőség van még", amelynek nagy része a kereskedelemben és a beruházásokban rejlik.

A klímaváltozással összefüggésben kifejtette, hogy Indiának nagyratörő célkitűzései vannak a megújuló energiaforrásokkal, el kell azonban köteleznie magát az éghajlatváltozást befolyásoló karbonsemlegesség mellett, és fokozatosan fel kell hagynia a fosszilis tüzelőanyagok használatával.

Nyitottnak kell lenni a szabadalmak felfüggesztésére is

Az oltások, az oltóanyaggyártás felgyorsítása, a vakcinák exportjának engedélyezése és az oltóanyagok méltányos szétosztása jelenthet gyors kiutat a koronavírus okozta világjárványból - jelentette ki Ursula von der Leyen azt is közölte: az Uniónak nyitottnak kell maradnia az oltóanyagok szabadalmának felfüggesztéséről tervezett tárgyalásokra is, ilyen intézkedés azonban csak a járvány legyőzésének hosszútávú megoldásához járul hozzá.

Elmondta, jó úton halad a koronavírus elleni beoltottságot igazoló oltási tanúsítvány rendszerének elfogadása,

júniusig megvalósulhat teljeskörű európai működése.

"Azt szeretnénk, ha az európaiak nyara biztonságos és pihentető lehetne" - fogalmazott. Hozzátette ugyanakkor, az oltási kampányok eddigi sikerét nem szabad kockára tenni. A járvány visszaszorítását célzó intézkedések feloldásának megfontoltan kell történnie. "Nyissunk óvatosan, és összehangoltan" - mondta.

Beszámolt arról is, hogy ez idáig több mint 200 millió adag koronavírus elleni oltóanyag jutott el az EU tagországaiba. Közel 160 millió európainak adták be legalább az első adag oltóanyagot, ami megvalósíthatóvá teszi, hogy az európai felnőtt lakosság 70 százaléka júliusig be legyen oltva.  

Elfogadták a portói nyilatkozatot a vezetők

A csúcstalálkozó keretében zajlott szociális konferencia eredményeivel kapcsolatban Ursula von der Leyen aláhúzta: az Európai Unió az egység és a szolidaritás fontosságát hangsúlyozza a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Amint Európa kilábal a koronavírus-járványból, a jövőbeli járványokra történő  felkészülés mellett a munkahelyteremtés és a munkahelyek minőségének javítása áll majd az unió figyelmének középpontjában. Ez azonban több beruházást igényel az oktatásba, a készségek fejlesztésébe, a szakképzésbe, valamint az egész életen át tartó tanulás biztosításába - hangsúlyozta.

Az elfogadott zárónyilatkozatot idézve az Európai Bizottság elnöke közölte,

Európának minden eddiginél inkább a társadalmi kohézió és a jólét kontinensének kell lennie.

A vezetők elkötelezték magukat az egyenlőtlenségek csökkentése, a társadalmi kirekesztés és a szegénység leküzdése mellett. Illetve a kiszolgáltatott társadalmi csoportok, például a tartósan munkanélküliek, az idősek, fogyatékossággal élők és hajléktalanok megsegítése mellett. Fokozni fogják a hátrányos megkülönböztetés leküzdésére irányuló erőfeszítéseket, és kiemelten foglalkoznak majd a foglalkoztatás, a bérek és a nyugdíjak terén jelentkező, nemek szerinti különbségek megszüntetésével is.

Háromezren tiltakoztak a csúcstalálkozó helyszínén
Mintegy háromezren tiltakoztak szombaton, a szociális EU-csúcs színhelyén, a Portugália északi részén fekvő Porto városában, hogy felhívják a figyelmet a szegénységre, a nélkülözésre és szót emeljenek a privatizáció ellen. "Ha aggódnak a szociális helyzet miatt, akkor nem csúcsokat kell tartani, hanem konkrét lépésekre van szükség. A vállalatokról már tudjuk, hogy nincsenek aggodalmaik a szociális helyzetünk miatt" - mondta az AFP francia hírügynökségnek egy portugál férfi, akit 150 emberrel együtt bocsátottak el egy bezárt portugáliai olajfinomítóból. Szerinte a Galp portugál energiavállalat arra használja ki az energiaátmenetet, hogy munkahelyeket szüntessen meg, csökkentse a fizetéseket és korlátozza a munkavállalók jogait. "Fel kell venni a harcot az alacsony bérek, a nélkülözés és a közszolgáltatások lerontásának politikája ellen" - hangoztatta Isabel Camarinha, a portugál szakszervezeti szövetség vezetője, aki a tüntetést szervezte.

Újra tárgyal egymással a "világ két legnagyobb demokráciája"

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a sajtótájékoztatón közölte: az EU és India, a "világ két legnagyobb demokráciája", új fejezetet nyitott kapcsolataiban. Meghosszabbították stratégiai partnerségüket, többéves felfüggesztés után újra indították a tárgyalásokat a térségek közötti szabadkereskedelemmel, befektetésvédelemmel, valamint a földrajzi jelzésekkel kapcsolatban. Előre mutatónak nevezte az is, hogy az Unió és a dél-ázsiai ország között nyolc év elteltével ismét kezdetét vette az emberi jogokat érintő párbeszéd.

Elmondta, hogy az EU és India együttműködést kezd a fenntartható hálózati összekapcsoltság érdekében. A partnerség a digitális, az energetikai és a közlekedési ágazatra, valamint az emberek közötti együttműködésre terjed ki. Ez az együttműködés mindenekelőtt a kettős digitális és zöld átállás támogatására, a nemzetközi szabványok betartására és fejlesztésére, a közös társadalmi, környezetvédelmi, gazdasági és költségvetési fenntarthatósági normákra és értékekre, valamint az egyenlő versenyfeltételekre épül - közölte.

Michel továbbá szolidaritását fejezte ki az Indiát sújtó járványügyi helyzet miatt. Kijelentette: az EU továbbra is támogatja az országot a járvány elleni küzdelemben, a többi között az uniós és a nemzetközi vakcinaexport mechanizmuson keresztül, amely megkönnyíti az oltóanyagok eljuttatását a leginkább rászoruló régiókba.

Címlapkép forrása: DARIO PIGNATELLI, Európai Unió mediatára

GettyImages-467113480(1)
oroszország koronavírus járvány
koronavirus-europa-terkep-jarvany-395336
GettyImages-1211246429 (9)
koronavírus
portugália shutter
koronavírus covid magyarország immunitás

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mi lesz most a nagy technológiai részvények sorsa?
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Itt a helyed!
Europai Bizottsag Orban Viktor Ursula von der Leyen jogallamisag Europai Parlament