Ursula von der leyen beszed Europai Parlament210915
Uniós források

Ursula von der Leyen: mindenáron megvédjük az EU pénzét és új javaslatokat teszünk

Portfolio
Minden rendelkezésünkre álló eszközzel meg fogjuk védeni az uniós költségvetést a jogállamiságot sértő lépések esetén, mert az EU jövőjéről van szó és ebben az erős elhatározásunkban soha nem fogunk meginogni – jelentette ki az Európai Parlament plenáris ülése előtti évértékelő beszédében Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke ezzel az EP-képviselők többségének bizonyára tetsző módon erős üzenetet küldött például Magyarország és Lengyelország felé is, hogy az uniós kifizetéseket az uniós alapértékek és a jogállamisági elvek betartása esetén fizeti csak ki a testület. Ursula von der Leyen utalt rá, hogy Lengyelország kapcsán a független bíróságokért továbbra is küzd a Bizottság elsősorban tárgyalások útján, de ha ez nem vezet eredményre, akkor a múlt heti példa alapján pénzbírság útján is. A Bizottság elnöke az egyórás beszédében új vakcinafelajánlást is bejelentett a külső harmadik országoknak, illetve több konkrét új cselekvési tervet, stratégiát is felvázolt. Így például jelezte, hogy év végéig egy új védelmi-biztonsági együttműködésre is javaslatot tesz a NATO-val egyeztetve. A számos új javaslatot, lépést ebben a külön cikkünkben írtuk meg.

Uniós alapértékek

Ursula von der Leyen beszédének demokráciáról és értékekről szóló részében emlékeztetett arra, hogy többek között a bíróságok függetlenségéért, a szabad médiáért, a szólásszabadságért és a korrupció ellen küzdöttek azok, akik bő 30 éve a vasfüggöny lebontásáért szabadságharcosként küzdöttek, illetve azért is, hogy az állam ne hallgassa le az állampolgárait. Az EU alapértékeit pedig beleírták az uniós alapszerződésbe (2. cikk), amelynek betartását a szuverén államok a belépésükkor önként vállalták.

Ezután jelentette ki azt, hogy

Elkötelezettek vagyunk ezeknek az értékeknek a megvédésére és soha nem fogunk meginogni ebben az elhatározásunkban.

A Bizottság elnöke arra is emlékeztetett, hogy az uniós alapértékek érvényesülését az Európai Bíróság határozatai is elősegítik, amely ítéleteket minden tagállamnak be kell tartania, és ennek érdekében a Bizottság tesz is lépéseket (ezzel a múlt heti döntésükre utalt, miszerint azért kezdeményezett pénzbírságot Lengyelországgal szemben a testület, mert a tárgyalásos út nem vezetett sehova és az ország nem akarja betartani az EU Bíróságának ítéletét).

A Bizottság elnöke megjegyezte, hogy a jogállamiság nemcsak egy szép cél kell, hogy legyen, hanem küzdeni is kell az eléréséért, illetve megtartásáért, ezért előre jelezte, hogy a 2022-es éves jogállamisági jelentés már konkrét javaslatokat is meg fog majd fogalmazni a tagállamok felé. (A 2020-as és 2021-es jelentés még csak a problémák azonosítását szolgálta egy minden tagállamban azonos struktúrájú vizsgálaton keresztül.)

Pozitív példaként említette a jogállamiság terén azt, ami a bírósági reform kapcsán most zajlik Máltán, illetve a szlovák igazságszolgáltatásban. Egyúttal megjegyezte, hogy vannak aggasztó jelenségek is egyes tagállamokban, és itt jelezte azt, hogy kétfrontos lépéseket tesz a Bizottság: elsődleges a tárgyalásos út, de ha ez nem vezet eredményre, akkor jön a pénzbírság (Lengyelország). Előrevetítette, hogy ezt a stratégiát folytatni fogják, mert a független bíróságok rendkívül fontosak, minden embernek joga van a bíróságok előtti egyenlőséghez, tartozzon akár a többséghez, vagy valamilyen (etnikai, szexuális, stb.) kisebbséghez.

Az EU-pénzek jövője és a növekedési kilátások is bizonyára szóba kerülnek majd a Portfolio október 19-i Budapest Economic Forum konferenciáján, hiszen Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója is előadást tart az eseményen. További részletek:

EU-s költségvetés

A fenti felvezető után jelentette ki von der Leyen, hogy az EU költségvetése valójában az EU jövőjét jelenti számok tengerébe foglalva és éppen ezért kell minden egyes eurócentet megvédeni, és a megfelelő célokra, és a jogállamiság elveinek betartása mellett felhasználni. Úgy fogalmazott, hogy „a korrupció nemcsak azt jelenti, hogy adófizetői pénzt ellopnak, hanem azt is jelenti, hogy a befektetőket elijesztik, a nagy pénzzel nagy szívességeket vásárolnak, és a demokráciát aláássák a hatalmasságok.” Mindezek miatt leszögezte:

Amikor az uniós költségvetés megvédéséről van szó, minden ügyben minden rendelkezésünkre álló eszközzel fel fogunk lépni.

A fentieket nehéz máshogy értelmezni, mint úgy, hogy a lengyel és a magyar helyreállítási terv bizottsági elfogadása késhet (erre itt és itt hívtuk fel a figyelmet a minap) és ennek "ágyazhatott meg" a beszédbeli üzenetekkel a Bizottság elnöke. Mindez nem érné meglepetésként a magyar kormányt, mert éppen a most zajló Kormányinfón ismerte el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a tegnapi gigantikus és a mai kisebb nemzetközi devizakötvény-kibocsátással részben éppen az egyelőre elmaradó helyreállítási terves pénzeket finanszíroztuk elő. Bizakodóan azért megjegyezte, hogy szerinte legalább 50% az esélye annak, hogy a Bizottság és a kormány között rövidesen megszületik az alku a helyreállítási tervről.

A Bizottság elnöke által felvázolt, bejelentett új jogalkotási terveket ebben a külön cikkünkben írtuk meg.

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

kreml kremlin oroszország moszkva vlagyimir putyin
műhold
bull
natanz atomlétesítmény irán
joe biden
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Ingynes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.13
Banking Technology 2021
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Pest megye regionalis tamogatasi terkep nyertes