Megszólalt Navracsics Tibor az uniós forrásokról

Portfolio
Arra számítunk, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) december 12-én dönthet a magyar helyreállítási terv jóváhagyásáról – nyilatkozta kedden a Reutersnek Navracsics Tibor uniós fejlesztésekért felelős miniszter. Ez azt jelenti, hogy az eddig várt december 6-hoz képest pár nappal későbbre csúszott a magyar program elfogadásáról várható tanácsi döntés. Navracsics azt is mondta: a kormány várakozásai szerint az Európai Bizottság holnap arra fog javaslatot tenni a Tanács felé, hogy a 2021-2027-es felzárkóztatási forrásokból 7,5 miliárd eurónyi pénzt függesszenek fel, ami három Operatív Program keretének 65-65%-os ferlfüggesztési arányából jönne ki.

A magyar kormány továbbra is arra számít, hogy decemberben megszülethet a kedvező döntés a helyreállítási tervvel kapcsolatban, most azt gondoljuk, hogy a december 12-i Ecofin-ülésen mondhatják ki a végső szót – mondta a hírügynökségnek Navracsics. Emellett a miniszter azt is elmondta, hogy a jelenlegi költségvetési ciklus partnerségi megállapodását is decemberben írhatják alá.

A december 12. új céldátum, mert eddig a cseh soros elnökség a december 6-i Ecofin-ülésre tervezte a magyar helyreállítási programról, illetve a jogállamisági eljárást lezáró szankcióról a tanácsi szavazást, így aznap összecsúszott volna az ukrajnai megsegítés, illetve a globális minimumadó ügyével a két magyar ügybeli döntés.

Navracsics a magyar vállalásokkal kapcsolatban most kiemelte, hogy a Korrupcióellenes Munkacsoport december közepén kezdheti meg működését, folyamatosan implementálja a kormány a további intézkedéseket, melyeket a megegyezés érdekében vállalt.  

A miniszter szerint a kormány abban bízik, hogy jövőre az összes befagyasztott uniós forrás rendelkezésre áll majd, emellett reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság a tények alapján hozza majdmeg döntéseit.

Címlapkép: Portfolio

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF