Előfizetői tartalom

Új árnyékjelentés követel még szigorúbb EU-fellépést Magyarországgal szemben

Az egész Európai Unióban romlott a jogállamisági helyzet, több tagállamban is negatív folyamatok indultak el. Az új kormányokat választó Svédország és Olaszország mellett Belgiumban is romlott a helyzet a Liberties friss kutatása szerint. A legrosszabbnak továbbra is a magyar és a lengyel állapotokat tartják. Az Európai Bizottság által is figyelt vizsgálat készítői így azt javasolják, hogy Brüsszel helyezzen még erősebb nyomást a magyar kormányra.

Idén negyedik alkalommal készítette el jogállamisági jelentését az uniós országok demokratikus intézményrendszereinek állapotáról az Európai Polgári Szabadságjogi Unió (Liberties). A szervezet által készített elemzés az Európai Bizottság jogállamiságra vonatkozó éves vizsgálatának "árnyékjelentése", amelynek célja, hogy a Bizottság számára megbízható információkat, amelyeket éves ellenőrzése során felhasználhat, emellett pedig független elemzést nyújt a jogállamiság helyzetéről, amelynek elkészítésében összesen 45 civil szervezet vett részt. Vizsgálták az igazságszolgáltatási rendszerek működését, a korrupcióellenes szabályozásokat, a médiaszabadságot, a pluralizmust és az újságírók biztonságát, a fékek és ellensúlyok, a polgári tér és az emberi jogi jogvédők, valamint a jogállamiságot érintő rendszerszintű emberi jogi hiányosságok széles körét.

A Liberties jelentése a sokféle vizsgálati szempont miatt sokkal szigorúbb megállapításokat tartalmaz az Európai Unió jogállamisági helyzetéről a legtöbb ország esetében, mint a Bizottság által kiadott dokumentumok. Viszont Brüsszel aktívan használja az árnyékjelentést is, ha felülvizsgálja egyes államok demokratikus rendszereinek működését.

Az egész EU-ban gondok vannak

A jelentés legaggasztóbb megállapítása, hogy uniós szinten romlott a jogállamisági helyzet. 2022-ben számos uniós országban a polgárok számára egyre nehezebbé vált, hogy beleszólhassanak a demokratikus folyamatokba és döntéshozatali eljárásokba.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés