Az Európai Bizottság pénzmosás elleni ügyben eljárást indít Magyarországgal szemben

Szabó Dániel
Az Európai Bizottság felszólítja Magyarországot, hogy megfelelően ültesse át az 5. pénzmosás elleni irányelvet a magyar jogba - közölte az uniós végrehajtós testület csütörtökön. A kriptovalutákkal kereskedőket is érintheti az eljárás.

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy kötelezettségszegési eljárást indít, és felszólító levelet küld Magyarországnak az 5. pénzmosás elleni irányelv (5thAML) helytelen átültetése miatt.

A brüsszeli indoklás szerint bár Magyarország bejelentette az irányelv teljes körű átültetését, a Bizottság azt elégtelennek tartja, mert a szolgáltatók nyilvántartásba vételére, engedélyezésére vagy szabályozására vonatkozó kötelezettséggel kapcsolatos: a magyar jog szerint nem létezik a virtuális valuták és a fiat valuták közötti pénzváltási szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatók nyilvántartásba vételére vagy engedélyezésére vonatkozó kötelezettség.

A pénzmosás elleni szabályok fontos szerepet játszanak a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben. Az egyik tagállamban előforduló jogalkotási hiányosságok az EU egészére hatással vannak

- írják a tájékoztató levelükben.

Másrészt a Bizottság szerint fontos, hogy az EU által Oroszország ukrajnai invázióját követően bevezetett szankciók betartatása érdekében elengedhetetlen a büntetőlistára vett cégek haszonhúzóinak azonosítása. Ezért az uniós szabályokat hatékonyan kell végrehajtani és felügyelni a bűnözés elleni küzdelem, az uniós pénzügyi rendszer védelme és az uniós szankciók végrehajtásának biztosítása érdekében.

Amennyiben Magyarország két hónapon belül nem ad kielégítő választ, a Bizottság dönthet úgy, hogy folytatja a jogsértési eljárást, és indokolással ellátott véleményt küld

- írják a közleményben.

Címlapkép forrása: Getty Images.

Népszerű

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF