Előfizetői tartalom

Megerősítette az Európai Bizottság, újabb eurómilliárdok szabadultak fel Magyarország számára

Magyarország további EU-források lehívására vált jogosulttá. Az Európai Bizottság ugyanis háromhónapos értékelése után arra jutott, hogy az oktatási és képzési rendszer, illetve a nemek közötti egyenlőség területén végrehajtott reformok több milliárd eurónyi kohéziós forrás lehívását teszik lehetővé – ismerte el az Európai Bizottság a Portfolio-nak. Bár pontos összeget nem közöltek, forrásaink szerint, valamint a partnerségi megállapodás alapján ez 2 milliárd eurónyi támogatást szabadít fel, amelyből például a tanári pálya vonzóbbá tétele finanszírozható.

„A Magyarország és a Bizottság közötti több hónapos tárgyalások után a magyar hatóságok november 30-án, illetve december 1-jén nyújtották be önértékelésüket az oktatási és képzési rendszer, illetve a nemek közötti egyenlőség területén. A Bizottságnak három hónapos jogi határidő állt rendelkezésére az értékelés végrehajtására, és egy nagyon alapos vizsgálat után

a Bizottság úgy döntött, hogy elfogadja ezeket az önértékeléseket, mint amelyek megfelelnek a jogi keretünknek

– válaszolta az Európai Bizottság szóvivője, Stefan De Keersmaecker a Portfolio kérdésére. Tisztázta azt is, hogy a jelenlegi pozitív értékelés nincs kapcsolatban a kondicionalitási eljárással, vagy más jogállamiságú tárgyú vizsgálattal. Ezek olyan feltételek, amelyek megkövetelik a tagállamoktól, hogy olyan ágazati stratégiai kereteket hozzanak létre, amelyek szükségesek a kohéziós politika keretében végrehajtott műveletek hatékony végrehajtásához.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés